Google наказания и как да се справим с тях

Google.com

В тази статия ще намерите съвети как да определите дали ви е наложено наказание на сайта, проучване върху най-честите причини за налагане на Google наказание и препоръки как да възстановите позициите си след налагане на Google наказание или Google филтър.

Да проверите със сигурност дали Google ви е наказал e трудна задача. Например, ако вашият сайт внезапно загуби позиции на основните си ключови фрази, причината може да бъде промяна в алгоритъма или актуализация на индекса на Google. С всяка промяна в алгоритъма или при актуализация на страниците с резултати на Google (SERP) има победители и губещи, а когато се случи внезапно падане в класацията Google е неправилно обвиняван за налагане на наказания. Освен това, Google въвежда все повече филтри, които имат за цел да открият нарушения спрямо Указанията за уеб администратори на Google (Google’s Webmaster Guidelines), като целта е да се осигури по-високо качество на резултатите на Google за всяко търсене. Google често прилага девалвация или намаляване стойността на линковете от източници, които счита за спам и които се използват за изкуствено повишаване на класирането на разни сайтове. Освен това, Google постоянно прави малки промени в алгоритъма, за да се справи със спам-линковете. Когато се случи девалвация на реципрочни връзки, както и на линкове с ниско качество, като уеб директории и линк ферми, може да бъде намалено класирането в Google на сайта, получател на връзките. Тежестта на намалението в класирането обикновено e синоним на зависимостта на уебсайта oт този специфичен вид обвързване. Друг вид линкове с ниско качество са блог линкове, както и линкове от сайтове, които не са свързани тематично със вашия сайт. Ако подозирате, че Google ви е наказал, първо проверете дали има промени по алгоритъма на Google, които биха могли да бъдат причина за проблема. Ако няма промяна в алгоритъма, то тогава сайтът ви най-вероятно страда от Google наказание или филтър, наложени от дейности, нарушаващи Google Webmaster Guidelines. Най-сериозните наказания водят до цялостно уебсайт де-индексиране, както и до намаляване на Page rank на 0 (нула). Google филтрите не са толкова крайни, но пак могат да навредят на печалбите на компанията. Каквато и да е причината, възстановяването от Google наказание или филтър е предизвикателство и SEO съветите по-долу ще ви помогнат да идентифицирате вероятните причини и мотиви за внезапно намаляване на ранкинга ви в Google или големия спад в позициите ви за основните ви ключови думи.

Проверка дали е наложено наказание

Ако се съмнявате, че имате наложено наказание, започнете с проверка на броя на линковете, които Google е индексирал. Това може да се извърши с помощта на командата site:yourdomainname.com -asdfasdf в прозореца за търсене Google. Ако няма индексирани линкове, то тогава има голяма вероятност Google да е наказал сайта ви, особено, ако преди това е показвал индексирани линкове от него. Изключение от това правило е нов сайт с няколко линка, които чакат Google да ги индексира. Не всички Google санкции водят до загуба на Page rank. Така например, различни филтри Google може да бъдат задействани от нередности в линковете (открити от умни Google алгоритъми) или от прекомерна реципрочна размяна на линкове, по-специално с използване на едни и същи думи в котва текстовете на линковете. За да се избегне Google наказание или SERP филтър, обръщайте специално внимание какъв софтуеър използвате и каква ви е стратегията за линкове. По-специално, избягвайте реципрочната размяна на линкове да стане основна на SEO кампанията ви. Ако на вашият сайт е наложено Google наказание, по-долу може да намерите безплатни SEO съвети, за да установите причината и да намерите решение на проблема. Списък “Google наказания”

Линкове от и към забранени сайтове

Пуснете тест за всички изходящи връзки от вашия сайт, за да разберете дали сте свързани към сайтове, които са забранени от Google. Това са сайтове, които са извън Google индекса и са с Page Rank 0.

Свързване с сайтове с лоша репутация

Проверете да не сте линкнати към линк ферми или портални страници. Сайтове с лоша репутация включват спам сайтове и страници портали, тип линк ферми, които нямат оригинално или полезно съдържание, а само линкове към други сайтове.

Пре-оптимизация и налагане на Google филтри

Наказания от “пре-оптмизация” могат да будат предизвикани от лоши SEO техники като агресивно привличане на линкове, използващи едни и същи думи в котва текст. При линк кампанията си използвайте линкове с разнообразни ключови фрази. В Google Webmaster Tools може да видите разпространението на ключови фрази в линковете към вас. Линквайте и към вътрешни страници, а не само към индекса си. Преди всичко, ползвайте различен котва текст, с различни ключови думи, а не вариации на една и съща дума!

Реципрочни линкове и линк-схеми

Ако използвате повече от един сайт и имате наложено наказание от Google на всички сайтове едновременно, проверете за кръстосано свързване между тези сайтове. Линкове от всички страници на сайтове, особено ако те са на един и същ C клас IP адреси (същото ISP) може да се разглежда като “линк-схема” от Google и съответно, да е в нарушение с условията за ползване. Рисковете са дори по-висок, когато мястото от всяка страница от сайт А има линкове към сайт Б и обратно. В допълнение, линкове от долната част на сайта (дори от страници с висок Page rank) се откриват от спам търсачката и най-добре да се избягват. Линкове от всички страници на сайта следва да се избягват на всяка цена. Истината е, че линковете от всички страници няма да ви помогнат за по-добро класиране в резултатите, нито ще подобри ранка на страницата ви, защото Google брои само по един линк от един сайт към друг. Има вероятност Yahoo! също да прилага подобна политика. Има известни доказателства, че линкове от всяка страница на сайт може да доведе до понижаване на доверието на Google към сайта, което впоследствие да доведе до намаляване в класирането.

Скрит текст или линкове

Махнете скрит текст по сайта си и скрити ключови думи. Съдържанието може да бъде скрито със CSS или текста да е със същия цвят като фона на страницата, като по този начин го прави невидим. Тези рискови техники SEO често водят до санкции от Google или до забрана на сайта и трябва да бъдат отстранени незабавно. Същото важи и за скрити линкове.

Препълване с ключови думи

Премахнете прекомерното използване на ключови думи в уебсайта си (неестествено повторения на една и съща фраза в основния текст). Винаги използвайте естествени, добре написани текстове.

Проверете за проблеми с лош софтуеър

Проверете дали Google не счита вашия сайт като опасен за търсене. Проверете сайта си тук: www.google.com/safebrowsing/diagnostic?site=domainname.com, вместо “domainname.com” с вашия домейн.

Други причини за налагане на наказание:

 • Автоматизиранo пренасочване на страници: вместо това, използвайте 301 redirect
 • Покупка или продажба на линкове
 • Реципрочни линкове
 • Сайтове, които са създадени да печелят от комисионни и са без оригинално съдържание
 • Ако съдържанието на сайта ви е изключително създадено от прекопиране на чужди новини (RSS feeds)
 • Също домейни регистрантът – имайте предвид, че Google има достъп до записите WHOIS за домейните
 • Проверете насоките на Google за уебмастъри – Google Webmaster Guidelines
 • Използвайте Инструментите на Google за уеб администратори – Google Webmaster Tools

Google филтри

Има известни доказателства, че пре-оптимизирането за една ключова дума чрез добавяне на твърде много линкове и линкове от всички страници на сайта може да доведе до задействане на филтър, който отстранява пре-оптимизирания сайт от резултатите за тази ключовата дума. Засегнатите страници не са извадени от индекса на Google. Доверието на Google към сайта може да бъде леко засегнато, което да доведе до намаляване на класирането и за други ключови думи. Интересното е обаче, че засегнатите сайтове запазват класирането си за други 3+ ключови думи, които не са били специално оптимизирани, особено на страници, които не са били обект на агресивно изграждане на линкове, а имат по няколко добри линка. В повечето случаи в засегнатите страници има висока плътност на ключовата дума, граничеща със свръх оптимизация.

Стратегия за възстановяване от Google наказание

Възстановяване от Google наказание обикновено включва определяне на причината за проблема и след това се чака Google да махне санкцията или филтъра. За да се възстанови напълно предишното класиране може да отнеме около 2-3 месеца след като всички проблеми от сайта бъдат отстранени. Google може автоматично да премахне санкциите, ако засегнатите сайт не е изваден от индекса на Google.

Искане за преразглеждане на сайт към Google

Ако сайтът ви е де-индексиран поради налагане на Google наказание, коригирайте проблема и след това поискайте повторна регистрация на http://www.google.com/support/bin/request.py .

Колко дълго време отнема преразглеждането на сайта?

С подаването на молба за преразглеждане към Google се нареждате на опашка, при която вашият сайт е ръчно проверяван за нарушения спрямо Указанията за уеб администратори на Google. Това може да отнеме няколко седмици. Следете съобщенията си в Google Webmaster tools.

Обновяване от 27.09.2011:

Google подобряват комуникацията при наказания

Google подобряват комуникацията със собствениците на сайтове по отношение наложено ли е ръчно наказание на сайта или не. Отсега нататък, ако сайтът ви загуби позиции в класирането на Google и подадете молба за преразглеждане на сайта:

 • от Google ще ви отговорят:
 1. Дали имате наложено ръчно наказание;
 2. Дали сте успели да премахнете причината за налагането на наказанието и сайта ви ще си възвърне позициите;
 3. Или все още причината и наказанието стоят (не се надявайте да ви кажат защо са ви наказали от Google, това сами трябва да разберете).
 • Ако спадът в класирането се дължи не на ръчно наложено наказание, а на действие на автоматичен алгоритъм, тогава няма да ви отговарят. Трябва да работите по оптимизацията на сайта си, за да възвърнете позициите си. Ако успеете да се справите добре с оптимизацията, сайтът ви автоматично ще възвърне позиции, без намеса от страна на представител на Google.

Може да прочетете повече по темата тук: Reconsideration requests get more transparent.

Пишете ми на [email protected] за въпроси свързани със SEO оптимизация или Google наказания.