10 полезни SEO инструмента

Тук ще намерите безплатни инструменти, които помагат много в работата по отпимизация на сайтове и интернет реклама в Google. Сигурна съм, че ще ви харесат.

Инструменти за оптимизиране на сайт

Инструменти за оптимизиране на сайт

 • Инструмент за ключови думи на Google (Keyword Tool) – това е първият инструмент който използвам, както при работа по оптимизиране на сайт (SEO), така и при страртиране на рекламна кампания в Google Adwords. Тук научавате точно какви думи търсят хората. Има възможност за филтриране на резултатите по страни и език и показва обема търсения. С този инструмент можете да създадете групи от ключови думи, върху които да ориентирате съдържанието на страниците си.
 • Инструмент за уеб сайт статистика (Google Analytics) – това е любимият ми инструмент. Използвайте Google Analytics на всеки сайт, за да разберете как ви намирах юзърите, къде ходят по сайта ви, колко време прекарват на страниците ви и още десетки интересни данни. Имате възможност да сравнявате данни с минали периоди и така да следите напредъка си.
 • Инструмент за проучване на конкуренцията от SemRush – много добър инструмент, който ви дава представа откъде идва основния трафик на конкуренцията ви. Пълната версия е платена, но има и безплатна информация. За съжаление повечето български сайтове не са индексирани.
 • Уеб информация с Alexa – Алекса предлага подобна услуга като SemRush, както и други интересни данни.
 • SEO инструмент за линкове – OpenSiteExplorer на SEOMoz – С този инструмент може да разглеждате вашите обратни линкове, както и тези на конкурентите си. Пълната версия е платена.
 • SEO инструмент за анализ на страници с The Escape Page Analyzer – Този инструмент ви показва дали имате пропуски по html структурата на страницата.
 • Инструменти за уеб сайт админнистратори на Google (Webmaster Tools) – Използването на този инструмент се налага най-вече, когато имате проблем със сайта. В Webmaster Tools може да следите дали има страници, които не се отварят и пращат грешки (404), разбирате за неработещи линкове. Ако имате наложено Google наказание, оттук може да изпратите молба за преразглеждане на сайта.
 • Инструмент за Google резултати в различни страни (Google Ad Previewer) – Този инструмент е много полезен, ако работите по сайт, който е насочен към страна различна от вашата. Google имат различни домейни по страни и показват различни резултати в различните държави и е много трудно да разберете на кое място е вашия сайт, ако локацията ви не съвпада с тази на таргет аудиторията ви. Инструментът показва както безплатни резултати и така и реклами и, специално за рекламите, ви помага да избегнете ненужни импресии, които биха намалили показателя кликове спрямо импресии или CTR (click through rate).
 • SEO инструмент за сравняване обема търсения (Google Insights for Search) – този инструмент ви дава възможност да видите как се е развивал обема търсения във времето, както и да сравните няколко ключови думи по обем търсене.
 • Инструмент за избор на сайтове за реклама (Google Ad Planner) – Полезен е при избор на сайт за реклама в партньорските сайтове на Google. Там може да поставяте банер и видео реклами, които са полезни, ако искате да изграждате имидж на компанията си. За да ползвате инструмента трябва да имате Google Adwords акаунт, който е безплатен. Тук ще намерите Топ 100 най-големи сайтове, които публикуват Google Adwords реклами.
Добавено 13.10.2011

3 thoughts on “10 полезни SEO инструмента

 1. Борислав Йорданов

  В момента ми се налага да напиша подобна информативна страница за seo инструментите и честно казано съм изумен как тежестта на статия от 2011-та за seo инструментите е толкова голяма. Поздравления, Катя за това! Аз лично залагам на думите seo tools повече , въпреки това че конкуренцията е по-голяма и ще се опитам да намеря още по-актуална информация, като посоча и вас като източник. Намерих блогът ви чрез Google и съм много щастлив да му бъда редовен читател. Успех ! =)

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *