Реклама на сайтове в Google

Много хора подозират Google, че взема пари, за да показва някои резултати по-напред от други. Това е така, но само що се отнася до платената реклама на сайтове в Google – т.нар. Google Adwords. Органичните или естествени резултати в Google не се влияят от плащане, а единствено от качество и оптимизация (SEO).

Какво е Google Adwords?

Може би сте забелязали, че в резултатите на Google има линкове, които се появяват вдясно от резултатите, а понякога и над тях, но с по-различен фон. Тези резултати са по-кратки като текст от основните резултати от търсенето. Под или над тях пише “Реклами” или “Спонсорирани резултати”(“Ads” / “Sponsored results”).

Платени резултати в Google

Google Adwords

Това са платените резултати (реклама на сайтове) в Google, т.нар. програма Google Adwords, която представлява основния източник на пари за Google и тук ще ви разкажа малко повече за нея.

Защо да рекламираме сайта си в Google?

Google Adwords е отлична програма за интернет реклама. Предимствата й са много:

 • излизате в резултатите веднага, докато SEO оптимизацията отнема повече време;
 • плаща се на клик, т.е. чак когато някой кликне на вашата реклама и дойде на сайта ви;
 • сравнително евтина е;
 • клиентът търси конкретна дума, т.е. е заинтересован от вашия продукт или услуга;
 • има отлична статистика и много добре може да се отчитат резултатите от кампанията.

Как да използваме Google Adwords?

Google Adwords е система, с която можете да създадете и управлявате рекламата на сайта си в Google и пратньорските сайтове на Google. За да пуснете ваша Adwords реклама трябва:

 • да си направите акаунт;
 • да можете да плащате по интернет (т.е. да имате кредитна или дебитна карта);
 • да създадете рекламен текст;
 • да изберете ключови думи;
 • да зададете колко пари искате да харчите на ден и колко най-много сте готови да платите за клик;
 • и да имате уебсайт 🙂

Тънкостите при Google Adwords

Като всяко нещо и при Adwords си има тънкости. Ето някои от тях:

 1. Текстът на рекламата трябва да е кратък – за заглавието имате 25 символа, а за рекламния текст 70 (2 реда по 35 символа). Това означава, че трябва много добре да ориентирате посланието си, за да привлечете вниманието на потенциалните си клиенти.
 2. За да постигнете добър резултат, трябва старателно да подберете ключовите си думи. Както при платената реклама (SEM), така и при SEO оптимизацията, изборът на ключови думи е основен елемент от рекламната стратегия за сайта ви. Ключовите думи при платената реклама трябва да не са много общи, за да не харчите излишни пари, но и да не са прекалено специфични, което да означава много нисък трафик.
 3. В Google Adwords имате възможност да изберете опции за съвпадение на ключови думи – широко (broad match), по фраза (phrase match), точно (exact match) или отрицателно (negative match). Отрицателното съвпадение ви дава възможност да не поклазвате рекламата си когато потребителят търси ключовите думи в комбинация, която не отговаря на вашата насоченост. Напр. ако продавате лаптопи, а човекът търси “лаптоп ревюта” може да изберете “ревюта” като отрицателна дума и рекламата ви да не се показва при тези търсения;
 4. Добре е да сложите ключови думи в текста на рекламата, защото те привличат вниманието на хората, а и Google ги показва в по-тъмен цвят (bold), ако съвпадат с търсенето на потребителя.
 5. При платената реклама Google въведоха т.нар. Quality Score елемент, който им помага при подреждането на резултатите. За Google е най-важно потребителите да намират каквото търсят т.е. да са доволни от резултата на търсенето. Затова има Page rank за органичните резултати и Quality score за подреждане на рекламите. Quality score е набор от критерии, с които оценяват качеството на рекламата. Основни параметри тук са:
  • CTR (click through rate) или какъв процент от хората, които са видели рекламата ви кликат на нея и
  • качество на лендинг страницата (страницата, на която потребителят отива след като кликне).
   При подреждането на платените резултати Google умножава Quality score по вашия максимален бид (цена за клик) и най-високият резултат печели наддаването. Резулатът от това е, че по-качественият и оптимизиран сайт ще плаща по-малко за реклама от сайта с по-ниско качество.
 6. За да постигнете добри резултати с Google Adwords, трябва редовно да следите статистиката си и да подобрявате рекламата си. За отчитане на статистика е най-добре да използвате Google Analytics.
 7. Google Adwords предлага и банер реклама, както и видео реклами. Те, обаче, се показват не в резултатите на Google, а по партньорски сайтове. Тази реклама е насочена повече към изграждане на имидж на сайта и компанията.

Може ли да се злоупотребява с Google рекламата?

Интернет е място, където стават доста измами и сме склонни да се съмняваме в повечето неща, които се случват там. Злоупотреби с Google реклама също се срещат, но както Google, така и рекламистите могат да направят много, за да се справят с тях.

Схемата Google AdSense

За да разберете защо някой хора пускат реклами за “работа от вкъщи за цъкане по реклами в интернет”, ще ви обясня накратко какво представлява програмата на Google Adsense.

Чрез Google Adsense собствениците на сайтове могат да поставят каре с реклами, осигурявани от Google на сайта си, и по този начин да получават част от рекламните приходи.

Google Adsense - спонсорирани рекламиВ зависимост от това колко посетители кликнат на рекламите, собственикът на сайта получава пари. От това се получават и мераците на някой хора да “стимулират” някого да им клика на рекламите.

Как да се предпазим такива злоупотреби?

Първо искам да уточня, че подобна схема с фалшиви кликове може да се случи само, ако рекламите ви се пускат в т.нар. Дисплейна мрежа (Display network)  – т.е. по сайтове, които не са собственост на Google (тук може да научите повече за мрежите в Google Adwords). По подразбиране рекламите се пускат както в Мрежата за търсене (Search network), така и в Дисплейната мрежа (Display network).

Ако се съмнявате, че имате много фалшиви кликове на рекламите си:

 1. Може да проверите дали те идват основно от Дисплейната мрежа (“content network” в Google Analytics). Ако това е така, може да решите да изключите Дисплей мрежата и рекламите ви да не се показват там. Това става през: Campaign > Settings > секция Networks and devices > Networks – Edit и там изключете Display networks.
 2. Ако мислите, че има полза от Дисплей мрежата, но искате все пак да ограничите кофти кликовете, може да отделите Дисплей рекламата в отделна кампания. Така ще можете да ограничите разходите с лимитиран бюджет и ще можете по-изкъсо да следите какво се случва с Дисплей рекламите. Препоръчвам ви да прегледате таба Мрежи (Networks) в Adwords – там ще получите информация (ако имате достатъчно данни) от кои сайтове имате най-много кликвания. От там ще се ориентирате на кои сайтове да оставите да се появява рекламата ви и кои да изключите.

Google правят много за ограничаване на некачествени (спам) кликове. Тези сигнали удрят по тяхната репутация и те доста се стараят да ограничат тези кликове. Най-вероятно техните филтри директно са излючили кликовете, които сте получили от съмнителни сайтове и изобщо не сте плащали за тях. Google знаят, че хората рекламират при тях, за да получат резултати и затова много се стараят от тяхна страна всичко да е изчистено.

Google Adwords специалисти

Google имат огромен арсенал от материали, които да ви помогнат да се запознаете в детайли с тъкностите на онлайн рекламата в Google Adwords. Ако ви се струва сложно, може да ползвате услугите на сертифициран от Google специалист. Тъй като доста фирми ползват външни услуги за реклама в интернет, Google имат специална програма, с която специалистите държат тест, за да покажат, че разбират и могат да водят Adwords кампании. Ето какво представлява сертификата: Google Adwords Certificate.