Дисплейната мрежа на Google

Какво е Дисплейната мрежа на Google (Display Network)?

Дисплейната мрежа на Google представлява огромна група от сайтове, имейл програми, блогове, които си партнират с Google, за да показват Adwords реклами. В Дисплейната мрежа, освен текстови реклами, може да покзвате банери, видеа, мултимедия. Според последни данни Дисплей мрежата на Google достига до над 80% от интернет потребителите. Затова е добре да се запознаете по-отблизо с нея и да опитате пак да рекламирате там, ако сте я пренебрегвали досега.

Разлики между Google Търсене и Дисплей мрежа

 • В Дисплейната мрежа, изборът кои реклами къде да се показват се прави освен на база ключовите думи, които сте избрали, така и на съдържанието на рекламния материал. Google ботът обхожда съдържанието на страниците, които са заявили желание да участват в Дисплейната програма (Adsense) и на тази база позиционира рекламните текстове, банери и др.
 • В Дисплейната мрежа можете сами да изберете къде да се показват рекламите ви (напр. в YouTube) – това са т.нар. Управлявани позиции. Може и да оставите Google да избере къде да показва рекламата ви – това са Автоматичните позиции. Ако даден уебсайт има добро представяне, може да го преместите от Автоматичните в Управляваните позиции и да увеличите бид-а му.
 • Дисплей мрежата е подходяща за изграждане на имидж на фирмата ви и запознаване на потребителите ви с марката ви.
 • Дисплей мрежата предоставя по-евтини кликове

Нови възможности в Дисплей мрежата

 • Филтриране на реклами под гънката (below the fold)
  Ако потребителят трябва да премести страницата надолу (да скролне), за да види рекламата ви, това се нарича, че тя е под гънката (below the fold). Ако желаете, може да изключите рекламите ви да се появяват под гънката.
 • Ремаркетинг (Re-marketing)
  Това е много интересна услуга, а малко хора са чували за нея. Ето какво представлява: ако имате посетители, които вече са видели сайта ви, но не са си купили, сега имате възможност отново да им предложите вашия продукт (или да ги ремаркетирате), но с ново послание – напр. “получавате 1г гаранция”, или “купете сега с 25% отстъпка”. Това е начин да ги привлечете и да ви станат клиенти. Ремаркетинг е възможен само в Дисплей мрежата. За да ползвате услугата, трябва да инсталирате код на сайта си, които да следи кой човек вече е бил на страницата ви. След това в таба “Аудитория” може да създадете списък за ремаркетинг. Прочетете повече за ремаркетинг тук
 • Инструмент за следене на резултатите (Campaign Insights Tool)
  Инструментът показва данни как кампанията ви е повишила познаването на бранда ви или интереса на активните потребители към вашия продукт или услуга. За съжаление сега е достъпен само за САЩ и Великобритания

Преди време Google Content (старото име на Дисплей мрежата) не предоставяше качествени кликове и рекламните специалисти гледаха да избягват рекламата там. Но Google успяха да увеличат много качеството на Дисплей мрежата. Огромна част от кликовете, които Google класират като некачествени, се филтрират и реално не плащате за тях. Това може да видите в Google Analytics статистиката си – кликовете от “content targeting” в Аналитикс са доста повече от тези, които виждате в Адуордс. С Google Дисплей достигате до потребители, които иначе няма как да привлечете. Моят опит показва, че има полза от рекламата в Дисплей мрежата. А и цената на клик не е висока.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *