SEO за онлайн магазин

SEO за онлайн магазин

Оптимизацията на онлайн магазин е едно от най-важните неща за успеха им. Тук ще намерите съвети за структурирането на онлайн магазина, за това как да интегрирате ключовите думи към структурата на сайта, както и няколко допълнителни неща, които са важни както от гледна точка на SEO, така и от гледна точка на посетителите.

Структура на сайта

Ниво I: Категории продукти – Тук трябва да определите основните ключови думи, които искате да таргетирате и да ги включите в името на категорията, най-добре да са в <h1> или <h2> таг. Описанието на категорията трябва да е подробно и уникално, с възможно повече интересни факти. Добре е да добавите линкове към най-продаваните продукти в описанието на категорията, за да вдигнете посещаемостта на тези важни продуктови страниците, както и ранка им.

Пример:
<h1>Парфюми</h1>

Ниво II: Продукти – Имате нужда от добро, уникално описание на продукта – не копирайте описанието на продукта от страницата на производителя, защото ще се превърнете просто в поредния сайт, с дублирано съдържание.

Добавете алт таг на картинката на продукта с ключова дума.

Пример:
<img src=”/img/armani_white.jpg” alt=”Дамски парфюми: Armani White”>

Търсенето по картинки, което Google предлага, е чудесен начин да привлечете трафик на сайта си. А и продажби. Затова отделете внимание на алтернативното описание на картинките.

SEO теория:
С продуктовите страници се опитваме да привлечем трафик от дълги ключови думи (ключови думи съставени от 3+ думи – напр. “статуетка на Буда за стена”). Тези дълги ключови думи са с по-нисък обем трафик от общите ключови думи (напр. “статуетки”), но пък са по-таргетирани и имат добър процент възвръщаемост.

Категорийните страници са насочени към по-общи ключови думи с по-голям обем на трафика. Тези думи са по-трудни за излизане напред в резултатите, защото има повече конкуренция за тях. Най-верятно е отначало да започнете да имате трафик на продуктовите си страници и постепенно да започнете да се качвате напред в резултатите и на по-общите ключови думи с категорийните си страници. За това се изисква работа в правилната посока, т.е. с правилните ключови думи и време.

Други важни елементи

Пътека с линкове (Breadcrumbs) – Добре е да имате пътеки с линкове. От гледна точка на полезност за посетителите (usability), ако са дошли директно на продуктовата страница, ще е полезно да знаят коя е категорията и да разгледат още продукти там. От SEO гледна точка пък е добре за прехвърляне на пейдж ранк към категорийните страници, които са насочени към главните ключови думи.

Пример:
Начало > Магазин > Категория продукти > Продуктова страница

SEF URL (Search engine friendly Uniform resource locator) – Погрижете се да имате структура на URL-тата (линковете), която да съдържа ключови думи, вместо безмислени компютърно генерирани комбинации.

Пример:
non-SEF URL
/index.php?page=shop.browse&category_id=12&option=com_virtuemart&Itemid=2&lang=en&vmcchk=1&Itemid=2

SEF URL:
/category-name/product-name

Rel=”canonical” за продукти включени в повече от една категория. Повечето платформи за онлайн магазини дават възможност да включвате един продукт под няколко категории. Това ще ви даде възможност да го покажете на повече посетители. Проблемът е, че когато е включен в няколко категории, страницата на продукта ще има няколко URL-та, които ще имат идентично съдържание. За да избегнете това дублиране на съдържанието, което е проблем според Google, изберете една от страниците като главна и добавете параметър rel=”canonical”, който ще каже на бота на Google да възприема тези няколко страници като една.

Пример:
<link rel=”canonical” href=”http://www.example.com/category-1/product-name”/>

Ще се радвам да чуя вашия опит или въпроси, свързани с темата по оптимизация на онлайн магазин.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *