Google Authorship – свържете Google+ профила си със съдържанието, което създавате

Предполагам повечето от вас вече са попадали на резултати, в които ясно се вижда кой е авторът на статията като тези по-долу:

Google Authorship - на български

Това вмъкване на профилна снимка се случва като добавите Google Authorship (Авторство) данни в блога си.

Защо е необходим Google Authorship?

В свое изказване Ерик Шмид, изпълнителен председател на Google казва:

“В резултатите от търсене, статия, която е от потвърден автор ще се ранква по-нагоре в сравнение с информация, която е анонимна, което ще доведе до това, че повечето потребители ще кликват горните (потвърдени) резултати. Истинската цена на оставането анонимен е по-малко трафик.”

Коментар: Това е още един начин, който да помогне на Google да се справят с нискокачественото съдържание в мрежата (апдейта Панда), защото едва ли някой ще иска да свърже профила си с компютърно генериран текст или друго изкуствено създадено съдържание. Може спамерите да създават изкуствени Google+ профили, но е доста трудно и отнема време да симулираш дейност в социални мрежи, а и Google ще следи за свързаност на профила с други мрежи като LinkedIn, FaceBook, Twitter. Предполагам, че също ще следи за реакцията на потребителите спрямо съдържанието пускано от този профил – т.е. колко време стоят на страницата, дали коментират – всичко това ще се свързва с профила на автора. Анонимните статии или такива от фалшиви профили, но с ниско качество, определено ще паднат надолу в класацията.

Как да активираме Google Authorship?

Активирането става на 2 фази:

  1. Добавяне на <link rel=”author” href=”ЛИНК КЪМ GOOGLE+ ПРОФИЛА” /> в <head> частта на сайта/страницата на статията
  2. Добавяне от страна на автора в Google+ профила му, че пише за този сайт: Edit profile > Contributor to

Ако имате WordPress блог активирането на Google Authorship може да стане с помощта на plugin – All in one SEO или WordPress SEO by Yoast добавят поле в WordPress профила ви “Google+”, където може да сложите линк към G+ профила си и за всички статии, които пускате от този профил, ще се добавя rel=”author” с ващия Г+. Не трябва да забравяте стъпка 2, обаче.

Тествайте:

Тук може да проверите дали сетингите са ви наред: Structured Data Testing Tool

Прочетете още:

Тук може да прочетете повече: Link your Google+ profile to the content you create

А тук може да разберете как да задействате авторския таг без промяна в HTML-a – просто добавете линк към G+ профила на автора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *