SEO за ерата на мобилните устройства

Google наскоро обяви, че търсенията през мобилни устройства вече надвишават тези през десктоп компютри в световен мащаб. Какво означава това за бизнесът ви?

5 неща, които да проверите и подобрите на сайта си в мобилната ера:

  1. Пригоден ли е сайтът ви за разглеждане през мобилни устройства (mobile-friendly): използвайте тула на Гугъл Mobile friendly test tool за да проверите това. Ако сайтът ви не е приятен за разглеждане през телефони, Гугъл няма да го показва в резултатите на мобилните потребители, т.е. може да загубите голяма част от трафика си.
  2. Проверете каква част от трафика ви идва през мобилни устройства през Google Analytics > Audience > Mobile > Overview. Тук ще разберете дали е крайно време да инвестирате в mobile-friendly сайт (responsive design) или все още имате време да изчакате. Ще видите също и колко време стоят на сайта ви потребителите през десктоп устройства, спрямо тези през мобилни. Ако първите прекарват средно по 3 мин на сайта, а мобилните – по под минута, ще ви стане ясно, че мобилните потребители не харесват сайта, който виждат.
  3. Проверете скоростта на зареждане на сайта: използвайте тулчето на GTMetrix, за да проверите доколко бързо се зарежда сайта ви. Скоростта на зареждане е основен ранкинг фактор за Гугъл, тъй като търсачката иска потребителите й да са доволни, а сайт, който се бави, ядосва хората и те се връщат обратно на резултатите на търсенето за нов източник. Затова скоростта на зареждане е много важна. Гугъл обявиха нов проект за засилване скоростта на мобилните страници, защото скоростта на зареждане е още по-важна, когато търсим през мобилен телефон.
  4. Добавете [call] бутон на Адуордс рекламите си – с помощта на разширения за обаждания имате възможност да покажете на потребителите през мобилни телефони бутон, с натискането на който да ви се обадят директно, без да разглеждат сайта. Това ще увеличи конверсиите ви.
  5. Резултати на Гугъл картата – ако сте локален бизнес (адвокат, преводач, ресторант) вижте дали излизате в резултатите на картата на Гугъл – това е основен канал за трафик към сайта ви и е добре да се постараете да излизате по-напред и на тези резултати. Гугъл показва по 3 локални резултата в зависимост от позицията на човека и от търсенето му. Много хора търсят услуги “близо до мен”, т.е. ако ви намерят на картата може да ви се обадят директно.

Пишете ми или оставете коментар, ако имате въпроси.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *