Онлайн маркетинг и SEO за СтартАп-и

стартап маркетинг seoСтартАп бизнесите са страхотни: млад екип, готина идея, ентусиазъм, конференции, контакти с успели предприемачи, спечелване на финансиране. Ендорфинът е на 6. Но е добре от самото начало да се мисли как ще се правят парите, т.е. как ще достигаме до клиентите.

Дори стартиращата ви фирма да не предлага дигитални услуги, онлайн маркетингът ще ви е полезен, защото голяма част от платежоспособните потребители правят онлайн проучване преди да пазаруват.

Тук ще започна с някой основни въпроси, които трябва да си зададете, за да вървите от самото начало в правилна посока:

 1. На кого продаваме? – Това е най-важният въпрос. Тук трябва да посочим 3-4 групи потребители, към които се насочваме.
  Може да са крайни клиенти; може да са фирми, които да ползват продукта ни като допълнение към техния; може да са хора, които биха промотирали продукта ни.
  Кои са тези хора, какво е интересно за тях, как може да стигнем до тях?
  Тази информация ще ни помогне за рекламирането на продукта и материалите, които създаваме.
 2. Какви проблеми имат нашите потребители?
  Тук трябва да идентифицираме както проблеми, които нашия продукт решава, така и проблеми, които потенциалните ни клиенти срещат по принцип. Чрез тези проблеми ще спечелим вниманието на аудиторията, а чрез предлагане на решения за тези проблеми, ще си докараме клиенти.
  Проблемите е най-добре да бъдат идентифицирани чрез интервюта с потенциални потребители на услугата.
  Тук трябва да се внимава да задаваме правилните въпроси (чудесна книжка по темата: The Mom Test), а не да насочваме събеседника си към отговорите, които искаме да чуем.
  (Т.е. да не питаме “Миша, какво мислиш за идеята да направим търсачка за части за коли?”, а “Миша, ти колко често търсиш части за коли и как ги търсиш?”)
  Принципно, компанията ви трябва да се базира на тези интервюта, за да не свършите като над 40% от стартапите, които в един момент, след като продуктът е готов, разбират, че няма пазар за него (The Top 20 Reasons Why Startups Fail).
  Проблемите, които откриете, ще са основа за онлайн маркетинговата ви стратегия. На тях ще базирате съдържанието, което ще създадете, за да привлечете вниманието на целевите си групи.
 3. Какви са нашите цели с всяка една от групите потребители, които искаме да достигнем?
  Разбира се, крайтната ни цел е да направим продажба. Но преди това, може да искаме хората да прочетат една или друга информация, да тестват продукт, да напишат ревю или да се свържем с тях и да им представим продукта.
  Какви са целите ни е добре да е ясно, за да могат, хората, които създават материалите (съдържание, дизайн, реклама), да знаят какво трябва да правят.
 4. SEO – За да излиза сайтът ни при търсене в Гугъл и да получаваме безплатен трафик, трябва да се съобразим с какво хората търсят. Ако сме успели да насочим продукта и съдържанието си към реално съществуващи проблеми, тогава ни остава само да направим проучване за ключови думи и да инкорпорираме тези ключови думи в съдържанието, което сме планирали.

Не се колебайте да се свържете с мен, ако имате по-конкретни въпроси, по които да помислим заедно.

2 thoughts on “Онлайн маркетинг и SEO за СтартАп-и

 1. Станимир

  След като проучим ключовите си думи, какво трябва да направим? Ако предлагам 20 услуги, трябва да пиша 20 текста с 20 различни кл. думи ли?

  Reply
  1. Катя Иванова Post author

   Да, а и повече от 20 текста е добре да напишеш. Колкото повече качествен, полезен и оригинален текст, толкова повече шанс да излизаш в Гугъл. Освен основните ключови думи е добре да намериш и свързани с тях думи, които хората търсят, и за тях да пишеш (или да ги включиш като теми в текстовете).

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *