Новите правила в SEO: Update на книгата “Бърз старт в SEO”

По “SEO Fast Start Update #1: The New Rules of SEO” от Дан Тийс

Винаги е имало промяна в правилата, по които работят търсачките. Въпреки това, промените, които наблюдав  аме в момента, не се бяха случвали от доста време.

В серия от постове ще поговорим за най-важните промени, как те могат да ви засегнат и какво да направите, за да използвате промените във ваша полза. Ето един бърз преглед:nielsenmonthlusagemobileappdevices1

 • Правило # 1: Мобилни потребители командват в Интернет
 • Правило # 2: Скоростта на сайта вече не е “по избор”
 • Правило # 3: Структурираните (Schema) сайтове побеждават неструктурираните
 • Правило # 4: Търсете трафик, а не линкове

Всички правила имат и своите излючения, дори последното. Всичко зависи от това какъв е  подходът ви към SEO – какви са вашите приоритети, силните и слабите ви страни, както и с какви възможности разполагате.

След като разберете правилата, ще можете лесно да се ориентирате как да прилагате всяко правило за всеки отделен сайт, върху който работите.

Нека да започнем с SEO за мобилни сайтове, защото много хора все още го разбират погрешно.

Правило # 1: Мобилните потребители управляват Интернет

Всички чуваме “мобилни устройства, мобилен интернет, мобилни търсения” още от 2006 г. насам, но, ако не сте го разбрали още, мобилната ера е вече при нас и това е отразява в огромна степен върху маркетирането на сайтовете в търсачките.

 • Следващия голям рилийз на Google е “с приоритет за мобилни устройства (mobile-first).”Търсенето е най-честата старт точка при мобилно проучване
  Само преди няколко дни, Google пусна новината, че работят по изцяло нов “мобилен” индекс, който ще стане основният им индекс на съдържание. Потребителите на настолни и преносими компютри ще получават резултати, но по-късно актуализирани от тези на мобилния индекс.
 • Търсенето продължава да расте, но само на мобилни устройства.
  Ръстът в търсенето на десктоп устройства е почти без промяна, но мобилното търсене расте със силни темпове. Търсачките имат силен стимул да ви “насочат” към развиване на мобилния сегмет, защото едва ли ще си купите мобилни реклами, ако вашият сайт не може да се превърне мобилния трафик в пари.

Google проектът “Ускорени Мобилни Страници” (Accelerated Mobile Pages –  AMP) нараства експоненциално.
Броят на сайтове, публикуващи съдържание на AMP е огромно, броят на страниците за търсене с AMP статии (особено на мобилни устройства) расте и много издатели виждат огромен растеж в AMP трафика. Но това не е толкова просто, колкото да цъкнеш кутийката и да качиш AMP версията на страниците си – всъщност, това може лесно да донесе повече вреда, отколкото полза.

Защо трябва да ви интересува всичко това?

Ако още не правите повечето си продажби от мобилен трафик, може да ви се иска моблините браузъри просто да изчезнат, но това няма да се случи – и би било лоша новина за вас, ако това стане:

 • Купувачите проучват през мобилни устройства, дори да купуват на стандартни компютри.Ползване на различни дигитални устройства през деня
  Повечето уеб сайтове или не разполагат с необходимите данни, или не използват достатъчно платен трафик, за да признаят този прост факт. В някои случаи, сме виждали две трети от продажбите от настолни компютри да се случват след посещение от мобилно устройство.
 • Палецът се превръща в новия “портфейл”.
  Google и Apple имат мобилни системи за плащане на телефони с Android и IOS, и търговците на дребно са бавно догонват. Може да отнеме една или повече години от сега, но един ден по-голямата част от онлайн транзакциите ще използвате електронен портфейл. Има много купувачи, но повечето от конкурентите ви не приемат Apple Pay.
 • Мобилните потребители споделят, препоръчват и разглеждат – и всички те са логнати.
  Това дава огромни възможности за генериране на лийдове – Повечето мобилни потребители са влезли в една или повече социални мрежи, когато стигнат до сайта ви, което го прави лесно за тях да споделят вашето съдържание, да пишат коментари, или дори да дадат имейл или телефонен, с натискането на един бутон.

Мобилните потребители си струват парите и не виждам причина да не се следват правило # 1  за всеки бизнес.

Какво трябва да направим?

 • Вкарайте мобилния си сайт във форма и продължете да го подобрявате.
 • Създавайте съдържание за мобилни потребители – това не е същото като за десктоп.
 • Оправете Analytics данните си ги използвайте.
 • Започнете да привличате мобилен трафик и да използвате социалните медии.

Очаквайте следващата статия от поредицата скоро.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *