Най-известните Google филтри

Тук ще покажем най-често срещаните наказания, които Гугъл налага и причините, поради които ги налага.

BLOOP или наказание за „пре-оптимизиране“

Ако се чудите защо SEO специалистите толкова наблягат на качествените, подходящи линкове и постепенното нарастването на линковете от други сайтове (а не изведнъж да се сдобиете с много линкове), причината се нарича „наказане за пре-оптимизиране“ (Bloop). Ако в момента се опитвате да привлечете външни линкове, имайте едно наум.

Внимавайте да не се сдобиете с много външни линкове прекалено бързо, особено, ако те са от сайтове с ниско качество, които не са свързани с тематиката на вашия проект.

-6 в ранкингите

Наказанието -6 в резултатите бе въведено преди няколко години и рефлектира върху сайтове, които пре-оптимизират сайта си. Т.е. не пишете съдържание само за търсачките – текстовете по сайта трябва да звучат нормално и да са лесни за разбиране и да са съобразени с аудиторията.

-50 за платени линкове

Сигурно сте чували, че да се купуват линкове е лошо според Гугъл? Ако купувате линкове само за да повлияете на PageRank на страницата си, това може да доведе до преместването ви на 5та или 6та страница в резултатите.

Гугъл не са против продаването на линкове като цяло – ако линк се купува, за да се привлече трафик към сайта, това е добре. Но линкът трябва да има rel=“nofollow“ атрибут, за да не повлиява на класирането на Гугъл.

-30 за сайтове „направени за AdSense“

Сайтове, които са натоварени с много реклами, а съдържанието им е с ниско качество, т.е. т.нар. „направени за AdSense“ сайтове, бяха свалени с 30 позиции в резултатите.

Google -950

Това наказание си е дъното. Добрата новина е, че в повечето случаи Гугъл сваля някоя конкретна страница с 950 позиции, не целият сайт. Не се знае как дадена страница попада в тази категория, но предположенията са, че съчетава „пре-оптимизация“ и прекалено много линкове.

За повече информация, може да разгледате статията Google’s Most Common Algorithmic Updates/Filters

About Катя Иванова

Уча и практикувам SEO вече повече от 12 г. Благодарение на Google винаги има нови неща за научаване :) SEO е стратегия за онлайн бизнеса. SEO помага да се оценят възможностите и да се проучи потребителското поведение. Харесва ми, защото ми позволява да се запознавам с много различни хора и бизнеси. SEO ми харесва най-вече заради резултатите. Страхотно удоволствие е да видиш как трафикът и продажбите растат благодарение на усилията на екипа ти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*