Google Пингвин – алгоритъм за справяне с линк спам

Google алгоритъм Пингвин
На 24.04.2011 Google обявиха пускането на нов алгоритъм, чиято цел е справяне с манупилативни линк схеми. На 26.05 беше обявен и първия апдейт на Пингвин, с който някой сайтове възвърнаха местата си в резултатите на Google и възвърнаха трафика си.

От видеото с Ранд Фишкин от SEOmoz може да научим повече за самия алгоритъм и за целите му. Ето и накратко по-интересното:

  • Алгоритъмът Пингвин е насочен не към подобряване качеството на резулатите на Google;
  • Целта му е друга – да се справи с лошите практики в SEO и по-конкретно с линк схемите.
  • Засегнати са сайтове, които участват в лоши практики за набиране на линкове, като например линкове във футъра, линкове от всички страници от сайта (site-wide links), линкове в текст, който е безмислен (генериран от компютър) или в текст, който изобщо не е свързан със тематиката на линка.
  • Дори сайтът да е добър и качествен, ако се установи, че участва в подобни схеми и голяма част от линк профила му е съставен от линкове с ниско качество, то той ще бъде преместен надолу в резултатите.
  • С алгоритъма Пингвин Google искат ясно да заявят, че не толерират практики, които са насочени към манупулиране на линковете и да призоват към спазване на Указанията за качество.
  • От Google твърдят, че алгоритъмът е приложен към всички търсения на всички езици и дават пример, че за английски сайтове ще засегне около 3% от резултатите, а за търсене на полски език, където уебспамът е по-разпространен, около 5%.

Сайтовете, които наблюдавам не бяха засегнати от Пингвин алгоритъма. Единствено настоящият сайт sitershow.com беше показван повече в резултатите за около месец, но това не резултира в увеличен трафик. Ще се радвам да споделите вашите впечатления.

About Катя Иванова

Уча и практикувам SEO вече повече от 12 г. Благодарение на Google винаги има нови неща за научаване :) SEO е стратегия за онлайн бизнеса. SEO помага да се оценят възможностите и да се проучи потребителското поведение. Харесва ми, защото ми позволява да се запознавам с много различни хора и бизнеси. SEO ми харесва най-вече заради резултатите. Страхотно удоволствие е да видиш как трафикът и продажбите растат благодарение на усилията на екипа ти.

2 thoughts on “Google Пингвин – алгоритъм за справяне с линк спам

  1. Pingback: Инструмент за отричане от линкове в Google WMT « Seo Инструменти « SEO книга и съвети за оптимизиране на сайтове

  2. Петко Никифоров

    Други причини да бъдете наказани от алгоритъма са: недостатъчно разнообразие на анкор текстовете, появата на прекалено голям брой линкове за много кратко време, липсата на линкове от тематични сайтове, липсата или наличието на много малко nofollow линкове и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*