Как работят търсачките (Google оптимизация) (Глава 2)

Преди да навлезем в самия процес на “бърз старт”, нека разгледаме как работят търсачките – както от наша гледна точка (индексиране), така и от страна на търсещия потребител.
Самите технически подробности са много по-малко важни, отколкото вероятно ви карат да вярвате, така че аз ще ви разходя бързо през това какво правят паяците на търсачките, вместо да ви убивам с подробности.

В действителност търсачките много повече си приличат, отколкото се различават. Макар в някои области все още да съществуват значителни различия между тях, методите, които ще научите в тази книга ще ви помогнат да разберете тези различия.

Защо това е важно за вас

В интернет има много лоши съвети за позициониране в търсачките. Голяма част от лошите съвети се продават и така пазарът допълнително засилва митовете по въпроса.

Много от тези митове са наистина само частна пропаганда, създадена от различните участници на пазара и многократно повторена от добронамерени автори в електронни бизнес издания и други медии.

Замислете се за това за миг. Откъде произлиза “общоизвестната мъдрост”? Ами от различните медии като телевизия, радио, печатни и интернет издания. Но как журналистът от бизнес списанието научава за някоя индустрия? Информацията идва от техните “експерти” в самата индустрия. Репортерите не разполагат с много време за проучване, така че много от това, което виждате в печатните материали са само пре-опаковани прес съобщения и “основната линия в индустрията”.

В действителност, да следвате сляпо “общоизвестната мъдрост”, без да се замисляте понякога може доста да ви навреди. Много хора прекарват много време в опити да направят своите частни схеми да звучат като “стандартна практика”.

В процеса на ограмотяването ви по отношение на търсачките ще научите, че много от нещата, които са ви казали, са просто грешни. В тази книга ще откриете, че цялата тематика е много по-малко сложна и загадъчна, отколкото “експертите” ви карат да вярвате.

Моето намерение е да споделя знанията, които имам и да ви оставя да решите сами. Всяка глава в тази книга е написана с тази цел.

Защо трябва да те е грижа как работят търсачките? С инвестирането на времето необходимо за прочитането на тази глава, вие ще бъдете по-добре подготвени да разбере причината зад всичко, което правим в останалата част на книгата.

Какво прави “паякът”

Първото нещо, което трябва да разберете е какво представлява “паякът” на търсачката и как работи. “Паякът” (известен също като “робот” или “бот”) е софтуерна програма, която търсачките използват, за да намерят какво ново има в постоянно променящата се мрежа.

Използват се много видове паяци, но засега нас ни интересуват само тези, които “пълзят” за намиране на уеб страници. Това донякъде е доста опростена картина, но основно “паякът” започва от един уебсайт, зарежда страниците и следва хипервръзките от всяка страница.

По този начин, теорията казва, че всичко в интернет в крайна сметка ще бъде намерено, тъй като паякът лази от един сайт на друг. Търсачките могат да пускат хиляди уеб-паяци едновременно да пълзят на различни сървъри.

Когато “робота” посети някоя от вашите уеб страници, той запомня съдържанието й в база данни. Ако страницата ви бъде избрана, текстът от нея се зарежда в индекса на търсачката, който представлява огромна база данни от думи и къде те се намират по различните уеб страници.

Така че реално има три стъпки. Започва се с обхождане (привличане на страници), след това индексиране (разпределят ги в думи за индекса), а последната стъпка е когато намерените линковете (адреси на уеб страници / URL) се пращат обратно при паяка, за да бъдат обработени.

Ако паякът (някои от тях проверяват и по-късно дали дадена страница наистина е офлайн) не намери дадена страница, тя в крайна сметка ще бъдат изтрита от индекса. Това е една от причините, поради които е важно да използвате надеждни уеб хостинг услуги.

Robots.txt & SiteMaps.org

Първото нещо, което един “паяк” би трябвало да направи, когато посети вашия сайт, е да потърси файл с име “robots.txt”. Този файл съдържа инструкции за паяка кои части от сайта са за индексиране и кои може да игнорира. Единственият начин да се контролира това, което паяк на търсачка вижда на сайта ви е чрез използването на файл robots.txt. Глави 4 и 9 предоставят информация относно начина за контрол на паяци и защо бихте искали да правите това.

Всички паяци би трябвало да спазват определени правила, а основните търсачки дори ги следват в по-голямата си част. Живеем във вълнуващи времена, все пак и главните търсачки най-накрая работят заедно по стандарти. Последният стандарт е XML Site map протокол, който ще обсъдим в глава 9.

Как те ви намират

Най-често срещания начин паяци на търсачки да намерят даден сайт е да проследят хипервръзки от други сайтове. В терминологията на търсачките те са известни като “намерени страници.”

Някои търсачки също имат страница “добави URL”, където можете да помолите да добавят вашия уеб сайт към техния индекс. Обикновено давате само основното URL за вашия сайт (напр. http://www.seofaststart.com) и този адрес се добавя към техния списък с връзки за обхождане.

Има услуги (някои платени, други безплатни), които ви предлагат да добавят вашия сайт “автоматично”. Това не е много добра сделка, дори да е безплатно. В момента има само четири “големи” търсачки, а вие дори няма да можете да се добавите на всички тях.

Същото важи и за софтуер, който добавя сайта ви в “хиляди” търсачки. Както току-що заявих, само няколко търсачки действително си струват. Използването на такъв софтуер най-вероятно ще доведе до наводняването на имейла ви със спам.

Ако всичко това звучи като да ви препоръчвам да оставите търсачките сами да ви намерят, вместо да добавяте сайта си, така е. Не съм добавял каквото и да е в търсачките от години, а рядко им отнема повече от седмица да намерят и обходят новите ми сайтове.

Прочетете глава 6 и се съсредоточете върху оправянето на линковете – това не само ще подобри класирането ви, а ще гарантира, че търсачките ще могат да ви намират самостоятелно.

Някои търсачки (като Yahoo) предлагат програми за “платено включване”. Въпреки, че не получавате особени предимства от използването й по отношение на класирането на сайта ви, тя гарантира, че индексирането на сайта ви е актуално. Това не е непременно много добра сделка, тъй като обикновено включва плащане за клик за трафик, който щяхте да получите така или иначе.

Какво се индексира

Когато търсачката индексира страниците на сайта ви, те всъщност не пазят цялата страница. Какво те правят е да съхраняват информация за текста от страниците ви. Кои думи се ползват на страницата и къде се появяват.

Изображения, скриптове и мултимедия могат също да бъдат индексирани и съхранени, но те се намират само със специализирано търсене. Хората все още използват думи за търсене, така че търсачките се интересуват основно от думите на страниците ви.

В допълнение към текста на вашия сайт, някои търсачки съхраняват също и съдържанието на вашите мета тагове. Мета таг “описание” (“description”) понякога се използва за показване на описанието на вашата страница, което потребителя вижда в резултатите от търсене. Има повече за мета таговете в Глава 5.

Заедно с текстовото съдържание, търсачките съхраняват информация за хипервръзките на всяка страница. Това помага на търсачката да определи за какво се отнася страницата, тъй като текстът в хипервръзката (anchor text) често разкрива нещо за предмета на страницата.

Това също така им позволява да определят “популярност на линка” и значението на страниците към които има връзки всеки сайт. Това е основният начин, по който търсачките разбират за нови сайтове и страници.

Има много разлики между търсачките от гледна точка на това, кое действително се брои за текстово съдържание. Някои от търсачките могат да индексират съдържанието на “ALT” стойността в <IMG> (изображение) таговете на страницата, която често погрешно се нарича “ALT таг.” Други подробности, като напр. имената на файловете в URL-та, понякога се индексират добре.

Дори търсачката да намери вашия сайт веднага, може да минат няколко седмици преди този, който използва търсачката реално да ви намери в резултатите от търсенето. Обикновено не отнема повече от 1-2 седмици паяците да ви намерят, но закъснението се дължи на времето, което им е необходимо да намерят линкове и да актуализират данните на индекса си.

За съжаление, единственият начин да прескочите това чакане е да си платите. Google нямат платена програма за включване, но те вършат много добра работа по актуализирането на индекса си и отбелязват новите страници почти веднага след като ги намерят.

Как се подреждат страниците

Всяка търсачка има свой алгоритъм или процес за определяне на позицията на страниците ви на определена дума за търсене. Има общи елементи за много от тях, но всички прилагат правилата си по малко по-различен начин. Предполагам, че не е възможно да се направи една уеб страница, която напълно да задоволява изискванията на всички големи търсачки, но системата, която използваме в тази книга е доказала ефективността си при най-големите търсачки.

Има два вида фактори, които имат значение за позиционирането на страници в търсачките . Какво имате на страницата си все още има значение, но факторите “извън страницата” (като текста, използван в линковете, които водят към страницата ви) стават все по-важни.

Факторите “на страницата” се различават при отделните търсачки, но нашата система се опитва да намести страниците ви в “общата земя” между тях. Позицията на ключови думи (къде се появява фразата) е най-важна. Ако фразата се появява в заглавието на страницата (title) и заглавията на текста (headings), както и нa други ключови места, търсачката ще прецени, че тази страница е по подходяща за дадения термин отколкото страница, където ключовата дума се появява веднъж в средата на страницата.

В допълнение към използването на фразата на важните места на страницата и популярността на линка, има и други фактори “извън страницата”, които значително допринасят за класирането на страница ви. Това е така, защото обикновено към добрите уеб сайтове се свързват други сайтове. Тъй като вероятно ще има доста страници, които използват подходящата комбинация от ключови думи на подходящите места, популярността на линка помага много на търсачките при класиране на страници.

Тясно свързани с популярността на линка са съответствието и тежестта му. Това означава, че линк към вашата страница за “храна за хамстери” от страница, която също съдържа тези думи, е по-подходящ от линк от страница на съвсем друга тематика. Текстът, използван в самия линк е особено важен – това е известно като “текст котва” (anchor text) или “репутация на линк”.

Система на Google “PageRank” е най-добре документираната и най-дискутираната от всички методи на търсачките за анализ на линкове. Ще говоря повече за нея в глави 4 и 6, но засега едно просто обяснение е достатъчно.

По същество, рейтингът е качество на уеб страницата. Всяка страница има някакъв ранг и той тече от една страница към друга чрез линкове. Количеството PageRank, което протича от страницата е разделено между всички линкове на тази страница – колкото повече линкове има на дадена страница, толкова по-малко PageRank тече към всяка от тях.

PageRank идва към страницата от входящите линкове. Така че колкото повече линкове сочат към сайта ви и колкото по-популярни (с повече линкове) са те, толкова по-добре ще се представя сайта ви. Колкото повече страници имате включени в индекса, толкова по-висок PageRank ще има вашия сайт.

Както ще обясня в Глава 4, можете да влияете на това как PageRank се разпределя по сайта ви, което може да ви помогне да повишите представянето на най-важните си страници.

Колко е важна обратната връзка с потребителите?

Въпреки че нито една от търсачките не говорим много за това, всички те са включили в алгоритъма по класиране на страници елемента “преживяване на потребителя”. Може просто да измерват дали един посетител, който клика върху линк от резултатите от търсенето се връща на търсачката да гледа друг резултат. Може да бъде и далеч по-сложно от това.

Всички търсачки имат начини за измерване и оценка на цялостната удовлетвореност на потребителите от вашия уеб сайт. Колко важен е този фактор днес не знаем, но можете да се обзаложите, че ще придобива все по-голямо значение с течение на времето.

С проектиране на нашите сайтове за посетители хора, а не паяци, ние се защитаваме срещу негативното въздействие от обратната връзка от потребителите. Това е важна част от системата “бърз старт” и винаги е било така.

Как хората използват търсачките и порталите

Един от най-пренебрегваните фактори при позициониране в търсачките е това, което хората, използващи търсачки, се опитват да постигнат и как точно го правят. Прекалено опростяване е да се каже, че хората онлайн търсят “информация”, но поне е една добра отправна точка.

Когато уеб потребителят посещава търсачка, за да намери информация, той въвежда ключова дума или фраза и чака резултатите. Има 1000 начина да кажем “недвижими имоти” и 50 начина да го напишем. Това за вас означава, че дори ако сайта ви е на тема “храна за хамстери”, хората не винаги ще използва точно тази фраза, когато търсят това, което предлагате. Те пишат думите погрешно, добавят думи, слагат ги в привидно случаен ред и т.н.

Обикновено хората правят два основни типа търсене. “Изследователското” търсене се извършва от някой, който изследва обект. При този вид търсене, потребителят обикновено намира “център” или “авторитет” по дадена тема и не се връща към търсачката.

Аз самия търся по този начин – използвам търсачката да намеря няколко авторитетни сайта, след което следвам линковете от тези сайтове. Най-популярните ключови думи обикновено се търсят по този начин. Ако вашият сайт не е един от най-добрите авторитети или центрове, ще е добре да опитате да ги накарате да включат линк към вас.

Вторият тип търсене е това, което наричам целенасочено търсене. В този случай, потребителят търси конкретен обект, лице или продукт. Удивително е колко хора влизат на търсачката на MSN (която има връзка с Hotmail отдясно на страницата), само да напишат “Hotmail” и да отидат на сайта на Hotmail. Сякаш са забравили адреса. В много случаи обаче, търсещият се опитва да намери официалния сайт на даден продукт или фирма и не знае URL-то.

След като имат списък с резултати от търсенето  как хората решават кой сайт да посетят? Те сканират списъка, търсейки първия резултат, който отговаря на нуждата им като четат заглавията и описанията на сайтовете. Страница със заглавие “Неозаглавен” или “Начална страница” имат по-малък шанс да привлекат вниманието от напр. “Широкият свят на хамстерите”. Също така, страница, която няма кратко, атрактивно описание е малко вероятно да бъде посетена.

При “изследователското” търсене потребителите обикновено гравитират към тези сайтове, които предлагат богата информация и линкове. Един от моите сайтове реализира увеличение на трафика от търсачки с 40% след като добавих думите “връзки към основни сайтове с промоционални ресурси ” в описанието. Хората често искат да се махнат от търсачката и да отидат на някой авторитетен сайт, затова дайте им това, което искат.

Ако имате уеб магазин, вероятно ще сте по-заинтересовани от целевото търсене. Ако продавате чужди продукти, можете да привлечете много внимание и трафик чрез предоставяне на ценни ресурси като ревюта, независимо тестване или сравнения на 2 продукта един до друг или на характеристиките им.

Изводи – какво научихме тук

Разбирането на основните понятия в областта на търсачките беше основната ни цел в тази глава и се надявам да сме го постигнали. Информацията, предоставена тук, ще влезе в употреба в следващите части на книгата когато работим стъпка по стъпка по процеса за създаване на SEO стратегия за вашия уеб сайт.

Въпреки че тук не подчертаваме този факт в значителна степен, голяма част от пъзела е свързан с нещата “извън страницата” и не са под прекия ви контрол. Въпреки, че можем да настроим уеб страниците ви така, че повече да се харесват на търсачките, класирането ви зависи от това, което се случва в интернет като цяло.

В действителност качеството на входящите линкове към вашия уебсайт, в повечето случаи, ще бъде по-важно за търсачките от съдържанието на самия сайт.

Прекарахме малко време в съзнанието на уеб потребителите и се надявам, че ще запомните за какво говорихме. В зависимост от естеството и характера на вашия сайт, разбирането на анонимния човек от другата страна на търсачката може да промени всичко. Не е достатъчно вашият сайт да се класира добре, ако никой не клика върху линка – тук имате огромна възможност за увеличаване на трафика, без дори да променяте съдържанието на сайта.

И накрая, надявам се, че съм ви накарал за започнете да мислите стратегически за търсачките, да разберете защо те съществуват, какво правят и на кого служат. В силно конкурентния свят на уеб портали и търсачки, трафикът е равен на приходи. Като се има предвид, че малък по съдържание сайт, който има по няколко стотин посетители на ден може да осигури живота за един или двама души, портал (като Yahoo!), който получава милиони посещения на ден може да осигури хиляди.

Когато някой измисли умен трик, с който успее да надхитри търсачката, като изкара в резултатите по-малко подходящ сайт, търсачката може да загуби клиенти. Хората могат да загубят работата си. С толкова много засегнати на този пазар, търсачките активно се стараят да запазят качеството на своя продукт.

Търсачките не им пука за вас, не ги е грижа и за уеб сайт ви, но се интересуват от своите клиенти. Ако получа това, което търся, когато използвам една търсачка, тогава ще я използвам отново. Търсачките се опитват да доставят възможно най-подходящите резултати за всяко търсене.

Когато разберете това, ще имате предимство пред всеки, който се опитва да “надхитри” търсачките. Работейки с търсачките, вместо срещу тях, ще ви направи победители накрая.

Следете бюлетина и се присъединете към разговора

Ние продължаваме да развиваме портала на Бърз старт в SEO и там ще добавям казуси и допълнителни уроци за всяка стъпка от процеса на бърз старт. Можете да ни помогнете да развием това съдържание като пускате вашите коментари и въпроси на нашия сайт:

http://www.seofaststart.com/

Copyright © SEO Fast Start by Dan Thies
SEO Fast Start
© Превод на български SiterShow.com

Бърз старт в SEO

8 thoughts on “Как работят търсачките (Google оптимизация) (Глава 2)

  1. Теменуга

    Благодаря за страхотната информация…. Продължавам с четенето и се надявам да продължавам да бъда удовлетворена от информацията , която давате!

    Reply
  2. Plamen Naidenov

    Книгата е страхотна, благодаря за превода от сайта. За съжаление някои от нещата не са точно така към днешна дата. Много, много пъти при търсене лично от мен забелязвам как на челните позиции се появяват сайтове, нямащи почти нищо общо с това, което искам да намеря. Наскоро имах подобен пример с търсене по “гинеколог”. Опитвам се да намеря добър гинеколог за жена ми в София, но на челни позиции излизат някакви форуми и каталози, дето докато намеря някаква информация, ще се съмне…

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *