Въведение в SEO (Глава 1)

Моля започнете оттук!

Знам колко съблазнително е да пропуснете въведението, но моля, недейте.

В тази глава ще обясня как да използвате останалата част на книгата и се надявам да ви убедя, че сте на прав път (най-накрая), като сте решили да я прочетете.

Ще обясня защо тази книга е различна и “по-добра” от другите, които сте виждали. И ще ви покажа как тя се вписва в една по-голяма картина, която ще ви помогне с повече от подобряване на интернет маркетинга ви.

Без тъмни тайни. Само SEO, опростено

Сега сте малко объркани относно оптимизацията, нали?

Ако отговорът ви е да, то е защото много хора се опитват да ви убедят, че има някакъв “трик”, а вие не го знаете. И ако им дадете кредитната си карта, те ще ви го покажат.

Най-голямата тайна при оптимизацията на уеб сайтове е, че няма тайни – поне не от вида, който повечето от тези хора искат да ви продадат. Има много технически подробности и аз ще направя всичко възможно да ви помогна за тях в тази книга. Но истински тайни е трудно да се намерят.

Истината е, че ако знаеш какво правиш и не се опитваш да надхитриш търсачките, няма много промени в SEO за последните пет години. Има много неща за научаване, но поне не става въпрос за трикове.

Ако сега не ми вярвате, това е здравословен скептицизъм. Има надежда за вас. Когато прочетете книгата, няма да има нужда да ми вярвате, защото ще знаете, че е истина.

“Но този човек ми каза…”

Бъдете внимателни, когато получавате съвети: аз, например, срещнах човек на една конференция преди време, който мислеше, че го третират по специален начин, защото е поставил поле за търсене от Google на уеб сайта си. И планираше да публикува електронна книга с всички си “тайни”.

Той има страхотен сайт с активен блог, който постоянно получава нови линкове от други уеб сайтове, но това не е много важно за него. Не може да е толкова просто, нали? Трябва да има някакъв трик!

Ако вярвате, че има тайна, която “вътрешните” хора не ви казват, изпитвате една здравословна параноя. Това е добре. Предците ни са изпитвали същото и понякога това им е помагало да оцелеят.

В каменната ера, ако някой приятел пещерняк изпие жълта вода от горещ извор и се разболее, всички са се пазели от извора. Способността да се учим един от друг до голяма степен ни е помогнала да се запазим като вид.

От друга страна, ако убиете сърна с бели петна по опашката, а след това има земетресение, може да не посягате повече на подобно животно. Днес сме по-добре осведомени… но все още имаме суеверия.

Не ме разбирайте погрешно. Някои хора просто са по-добри в оптимизацията в сравнение с други. Техният успех, обаче, се дължи предимно на по-големия опит и по-добрата организация. Хората, които са изключително добри в SEO също имат много познания за техническата страна на търсачките и уеб сайтове.

Мисля, че съм доказал през годините, че аз съм един от тези хора… и искам да ви помогна.

За да разберете как тази книга ще ви помогне да успеете, нека разгледаме какво не работи добре при повечето хора, които се пробват да оптимизират уеб сайтове. Обзалагам се, че не е това, което си мислите.

Защо повечето усилия по оптимизиране на сайт се провалят

Ако сте се опитали да направите собствена оптимизация и не е станало, тук сте в добри ръце. Като знаете как да стане, ще е лесно, трудно е да се научи. Има толкова много лоша информация. Направо е страшно.

Някои хора ще ви кажа, че нищо не можете да научите за оптимизацията само от неща написани в мрежата. Това е от части вярно, само да знаехте на кое можете да се доверите! Не е толкова лесно…

Повечето от това, което знам, може да се намери някъде в мрежата… ако се справяте добре с математиката и можете да четете между редовете. Жалко, че повечето от това, което пише в интернет е грешно, подвеждащо или толкова лошо написано, че може да влоши нещата.

Не се тревожете, тази книга ще ви помогне да се ориентирате в джунглата… но знанието не е най-големият проблем. # 1 причина, поради която повечето хора се отказват от оптимизация е, че харчат твърде много време и пари, без да получат резултатите, от която се нуждаят.

Пет не-толкова-лесни части

SEO е доста просто, наистина. Свежда до правилното правене на пет неща:

 • Разработване на стратегия за ключови думи, насочена към правилните потребители (Глава 3)
 • Изграждане на добре структуриран уеб сайт (Глава 4)
 • Създаване на добро съдържание и оптимизация на страниците (Глава 5)
 • Промоциране на вашия сайт, за да получи линкове от останалата част от мрежата (Глава 6)
 • и избягване на технически “уловки” (Глава 9)
 • Това последното едва ли има значение за повечето хора, но аз все пак съм го включил информация в книгата. Дори ако намерите точната информация и разберете това, което искам да кажа, все още нямате една много важна част.

Имате нужда от план, който стъпка по стъпка да превърне всичко това в реалност. Ако не разполагате с добра пътна карта, можете да се загубите. Вие се разочаровате, резултатите не се случват достатъчно бързо и започвате да търсите кратки пътища… накратко, най-вероятно накрая правите нещо подобно на това:

 • Започвате “кратката” стратегия за ключови думи, само с няколко фрази, или пък правите точно обратното – насочвате се към така наречените “опашати” или “ниши” фрази, които никога не ви донасят достатъчно трафик.
 • Пренаписвате текста на страницата си в “ключови думи”, за да получите повече “плътност на ключовите думи”, вместо да пишете нормално и да сложите термините за търсене на ключовите места в страницата, където те действително ще помогнат.
 • Регистрирате сайта в няколко директории, прекарвате известно време в опити да обмените линкове, а когато това не свърши работата, пробвате различни схеми за автоматични линкове, или започвате да купувате линкове – сметката непрекъснато нараства, резултати почти няма.
 • Ако наистина нямате късмет, някакъв прост и лесен за отстраняване технически проблем, ви се случва. Вие се паникьосвате – може би сте наказвани. “Експерти” на форумите потвърждават диагнозата и вие започвате да махате всички хубави неща, които сте направили досега.

Това звучи ли ви познато? Ако е така, тогава знаете колко е болезнено да правите оптимизация, без добър план. Ако нито едно от тези неща ви се е случвало, вие вероятно сте в отлична форма… но добра “пътна карта” все още може да ви направи по-ефективни.

Без значение докъде сте стигнали, системата Бърз старт в SEO ще ви помогне да откриете нови възможности и ще ви даде инструментите, които ще ви помогнат да успеете.

Как да четете тази книга

Макар че може да се изкушите да прескачате някои от текстовете, аз Ви препоръчвам да прочетете книгата от начало до край поне веднъж.

Процесът в диаграми

Илюстрацията на заглавната страница се нарича схема на процеса. Направих я, за да ви помогне да видите пълната картина и да покажа цялата система Бърз старт в SEO на един екран.

“Големите стъпки” на процеса на оптимизация са начертани от лявата страна и за всяка от тях процеса е представен в детайли от ляво на дясно. Всичко това е кодирано по цвят, така че да видите как се вписват заедно.

Също така ще забележите, че главите са организирани около “големите стъпки”, а всяка глава е изградена около конкретните подстъпки. За всяка стъпка, ще обяснявам какво трябва да правите и какво се опитваме да постигнем.

Прочетете думите!

Ако просто съм описал процеса, тази книга пак ще ви бъде полезна, но тя няма да ви служи много добре. Има важни концепции, които трябва да разберете и повече от това да следвате процеса стъпка по стъпка.

Трябва да се разберете защо го правите, ако искате да го направите добре. Трябва да сте наясно с изключения и уловките.

Единственият начин да постигнете това е да четете всяка дума.

Така че, моля, прекарал съм повече от девет години в писане… и ви давам това безплатно. Можете да прекарате няколко часа да го прочетете. Само около 100 страници са, с много снимки.

Техники “Бяла шапка черен колан”

Имам огромен арсенал от страхотни стратегии и тактики, които аз и учениците ми измислихме с течение на годините. В подходяща ситуация изваждам една от тези идеи от рафта и я използвам за навлизане на труден пазар или давам на учениците си предимство пред техните конкуренти.

Не могат да споделят всичките техники с вас в тази книга. Както казах, тя е по-малко от 100 страници (важно решение на редактора) и някои неща просто не се вместват. Оригиналният архив е няколко препълнени папки, близо 20 гигабайта видео и аудио файлове, както и хиляди страници разпечатки.

Каквото мога да направя, обаче, е да поръся няколко от тези идеи из книга. Опитайте се да ги намерите, докато четете. Няма да ви кажа къде са точно, за да не се изкушите да минете напред и да не прочетете цялата книга.

Препоръки

Тези, които ме познават от няколко години знаят за мен, че рядко препоръчвам продукти или услуги. Колебая се да се препоръчам индивидуални консултанти, дори приятели… защото се чувствам лично отговорен за резултата.

Други ще се радват да препоръчат всичко, което ще им донесе комисионна. Не и аз.

Така че, когато ви препоръчвам нещо, то е, защото наистина вярвам, че си струва. Не е нужно да си купувате нищо, което ви препоръчвам. Но с времето, надявам се, ще разберете, че моето одобрение не се дава с лека ръка.

Защо тази система не “остарява”

Правя почти едни и същи неща при оптимизация на сайтове в продължение на години и те все още дават резултат. Дори и днес, когато започна работа по нов уеб сайт, очакванията ми са, че ще започнем да виждаме значителен трафик от търсачките в рамките на първия месец и че ще видим сайта в първа страница в търсачките за основните ни ключови в рамките на шест месеца.

Защо очаквам това? Защото то случва при мен, отново и отново, в продължение на години и години… и всичко, което правих беше да прилагат тази система. Виждал съм конкуренти идват и си отиват на много пазари – с високи резултати през април и извън играта през май, а моите ученици продължават да се развиват.

Питате се как през годините аз можех да се отпусна и да се смея, докато толкова много хора се бореха за оцеляване? Толкова е просто.
Не се опитвам да надхитря търсачките.
Оптимизацията на уеб страници, ако я правите както трябва, не се е променила много през години. Много трикове (скрит текст, препълване с думи) спряха да работят, но те никога не са били необходими, така или иначе.

Сега, с процеса Бърз старт в SEO като рамка, очаквам тази система никога да не остарее. Може да добавяме нова брънка тук или да променим едно-две неща в рамките на определена стъпка, но в основната си част системата ще остане същата.

Какво ще се промени? Нови стратегии и тактики, нови възможности, и ако не бъркам, през годините ще гледате вашите конкуренти, поемащи рискове как отпадат от пазара, когато търсачките разберат игрите им.

Цялата картина: Защо правя това

Тези нови издания на Бърз старт в SEO са само началото на нещо много по-голямо.

Основните познания трябва да са безплатни

80% от оптимизацията е еднаква за всички… За да се развива SEO индустрията, всеки трябва да е въоръжен с едни и същи основни факти. Единственият начин да се постигне това е основната информация да е на разположение на всички и то безплатно.

Не само безплатна, но и добре организирана. Мрежата е безплатна, след като имате достъп и повечето неща в тази книга можете да намерите в интернет… Но там информацията не е добре организирана.

И нека бъдем честни – в интернет няма редакционен филтър – лъжите изглежда точно толкова добри, колкото и истината, ако имаш добър дизайнер, а грешките и неверните сведения нямат предупредителни етикети.

Мрежата сама по себе си не е решение.

За да бъде информацията наистина полезна, трябва да се събира, преглежда, редактира, организира и пише от някой, който познава материята.

Някой трябва да го направи.

Аз мога да си позволя да го направя.

Така че ето защо сме тук.

SEO е само началото – още пет “не-толкова-лесни” части

В интернет дойдох с опит в директния маркетинг и продажбите. Първата книга, която написах беше за имейл маркетинг не за SEO… Но никога не я публикувах, защото абонатите на моя бюлетин искаха да прочетат книга за SEO.

Така че написах книга за SEO. Хиляди хора я прочетоха и преди да се усетя, бях станал “SEO специалиста”, за всички, които ме знаеха. Сега мисля, че се справям доста добре с оптимизацията, но това не е всичко, което правя.

С учениците ми и в сайтовете ми се заминавам с много повече от SEO. Така че, би трябвало да не е изненада, че оптимизацията на сайтове не е единствената област, в която ние сме приложили подхода Бърз старт.

Всъщност, имам начертани “бърз старт” процеси за един куп неща, а има хора, които създават и още.

След като се отстраним грешките в издателския процес (друг процес на бърз старт) за тези безплатни книги, може да очаквате още от тях.

Бърз старт в Плати за клик (Pay per click Fast Start) ще бъдe следващата книга – излиза на 18 юли 2009 (ще го намерите на www.ppcfaststart.com). Не съм сигурен коя ще е следващата. Читателите ще решат, но имейл маркетинга и публикуване на информация са двете най-вероятни теми.

Когато нишите се делят, страда качеството

Един от хората, на които плащам за обучение е Рич Шефрен (Rich Schefren). Подходът му към развиване на устойчив бизнес направи чудеса за мен.

Рич има теория за пазарните ниши. Той казва, че нишите имат тенденция да се под-разделят. Ако някой вече е “гуру” в плати за клик (pay per click), тогава някой, който иска да се намести на пазара, ще избере по-малка ниша и се превърне в “AdWords гуру.”

Логично е и разбирам защо това се случва, но е кофти за начинаещи, особено когато никой не се намества в големия ниши (като плати за клик). Когато всеки се опитва да бъде гуру, никой не иска да обучава за основните неща.

В крайна сметка това подразделяне означава, че не може да получите цялата история на куп, а ще трябва да я купувате на парчета. А и всеки под-гуру има собствен подход към цялостната картина, която никога не изрича на глас.

Едно от вярванията ми е, че нишите не трябва да се подразделят; точно това прави всеки. Ама не и аз.

Ако имам знанията да публикувам нещо по дадена тема, ще го направя. Ако ги нямам, ще работя с хора, които ги имат. Искаме всички да научат основните неща безплатно.Това е целта. Другите неща са на заден план.

Как можете да помогнете

Ако мислите, че това е нещо хубаво, ако смятате, като мен, че има реална полза за света, когато основната информация се предоставя безплатно, ще искате да ми помогнете.

Ако Бърз старт в SEO ви помага, не го дръжте само за себе си. Нека и другите да знаят за него. Изпратете ги на сайта (www.seofaststart.com), така че те могат да се регистрират. А вие се запишете за бюлетина.

Но малко изпреварвам нещата. Преди да препоръчате Бърз старт в SEO на някого, моля прочетете го.

Следете портала и се присъединете към разговора

Ако сте в мейлинг листа, ще получавате покани да се присъедините към нашия безплатен форум и портал – към 29 юни 2009 г. имаме над 2750 члена.

Моля, регистрирай се!

Ако сте се регистрирали, за да изтеглите тази книга на www.seofaststart.com, вместо да получи копие от приятел, значи вече сте абонирани за нашия безплатен седмичен бюлетин, който ще ви уведомява за всички новини в портала.

Ако не сте регистрирали, моля, отделете малко време да го направите. Част от най-доброто съдържание го давам безплатно, но няма да може да го намерите на публичния сайт. Трябва да се регистрирате за бюлетина, за да получите достъп до личния сайт и други бонуси.

Copyright © SEO Fast Start by Dan Thies
SEO Fast Start
© Превод на български SiterShow.com
Бърз старт в SEO

6 thoughts on “Въведение в SEO (Глава 1)

 1. Владимир

  WOW, сега попаднах на тази книга, не знаех че има такава преведена на български. Началото е интригуващо, интересно какво полезно ще намеря за seo оптимизация в нея. Поздравления за преводачите и хората реализирали този проект – това е доста труд!

  Reply
 2. Весела Иванова

  Невероятно полезна информация. Специалистите по SEO наистина се държат така, сякаш са магьосници и са просветени във велики тайни. Не че оптимизацията е толкова лесно нещо, но е логично и няма мистика в него. И аз поздравявам хората, благодарение на които много предприемачи ще помогнат на бизнеса си!

  Reply
 3. Гълъб

  Въведението е супер, но книгата изглежда, че е публикувана през 2009та. Актуални ли са още нещата?

  Reply
  1. Катя Иванова Post author

   Да, нещата са актуални, защото в основата е доброто съдържание. Ако се фокусирате върху качествен, полезен текст, няма как да сгрешите или стратегията да остарее. Новостите са в това, че стари линк билдинг техники вече не дават резултати, защото Гугъл успява да ги изолира и накаже.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *