Намиране на линкове и промоция (Глава 6)

(Стъпка 4)

Ако сте чели вече нещо за оптимизация, знаете, че намирането на линкове е изключително важно. Всъщност, изграждането на система от линкове е почти толкова старо, колкото и SEO, защото търсачките използват анализ на линкове от много време.

Изобретението на Лари Пейдж и Сергей Брин, наречено PageRank постави началото на нова ера за търсачките. Към края на 2001 г., когато написах първото издание на Бърз старт в SEO, Google бе на път да утвърди господстващото си положение при търсачките и всеки търсеше линкове.

Заради “надпреварата във въоръжаването за намиране на линкове”, която Google започна тогава, намирането на линкове се промени много от 2001 г. насам. Намирането на линкове се превърна в дисциплина сама по себе си и една кратка глава няма да е достатъчна.

Следете портала и четете бюлетина за актуализации по тази и други важни теми. Сега ще ви предложа едно скоростно преминаване през материята за намиране на линкове.

Концепции за намиране на линкове

Първата стъпка в разбирането на концепцията за линкове е в това да се схване как търсачките виждат нещата. Както бе обяснено в глава 2, всяка от търсачките прави анализ на линковете, за да им помогне да подредят резултатите от търсенето.

Има само няколко области, където търсачките активно се борят срещу това, което те наричат “спам” и анализа на линковете е, засега, най-активния им предмет. В резултат на това е много важно да разберете позицията им и това, което те търсят, за да създадете една интелигентна стратегия за намиране на линкове за вашия сайт.
Има няколко начина да се гледа на всеки даден линк в интернет. От ваша гледна точка като човек, който се опитва да се класира в търсачките, може да изглежда, че най-важните въпроси са:

 • Към каква страница води този линк?
 • Какви думи са използвани в текста?
 • Колко важен е този текст?
 • Колко “сок” (ако има такъв) ще получа от линка?
 • Има ли някакъв риск да бъда наказан?

Толкова. Ще ви науча как да отговаряте на тези въпроси, поне в повечето случаи. Но за да разберем отговорите, трябва да разберем въпросите, а това означава, да започнем с гледната точка на търсачките.

Какво искат търсачките

Търсачките искат да разберат някои по-различни неща за един линк, преди да могат да отговорят на вашите въпроси.

Защо съществува този линк?

Основният въпрос за търсачките е защо даден линк изобщо съществува. Вътрешните ви линкове, тези, които те намират в текста и са видими (сини и подчертани), най-вероятно са там, за да помогнат на потребителите ви.

А линковете, които са скрити (без видими признаци, че това е линк) или погребани (мъничък текст в долния край на страницата), или и двете? Не е ли вероятно, че тези връзки са там, само за да влияят на класирането?

На кои линкове мислите, че се доверяват повече?

Защо е даден този линк?

Така става и с линковете от други сайтове. В основата на всички усилия за борба със “спама” търсачките се опитват да определят целта на всяка връзка. Когато става въпрос за външни линкове, въпросът е същият, само е зададен малко по-различно.

Когато намерите линк от един уеб сайт към друг, има само няколко начина, да го има там. Аз ги разделям в пет основни категории:

 • Откраднатите линкове съществуват, защото някои уеб приложения (блогове, директории и много незащитени скриптове) позволяват на потребителите да добавят линкове към уеб страница. Например, когато блоговете бяха млади и nofollow не съществуваше, спамерите лесно можеха да създадат линк към сайт, просто чрез добавяне на безполезен коментар към публикация в блога.
 • Разменените (с бартер) линкове са по-скоро сива зона за търсачките. Освен линк борсите, тази категория също включва и линкове в подписи във форуми и тези, намерени в сайтове на социални мрежи като Squidoo (много социални мрежи добавят “rel=nofollow” в линковете си, за да предотвратят злоупотреби). В зависимост от стойността на приноса към форума или социалната мрежа, те могат да бъдат считани и като откраднати линкове.
  Разменените линкове не са непременно одобрени от собственика на сайта, но са разрешени, защото собственикът на сайта получава нещо в замяна – обикновено съдържание или обратен линк. Когато една връзка е дадена в замяна, търсачките могат да открият тази връзка и да намалят стойността й.
 • Произведените линкове съществуват най-вече, защото някой е излязъл от пътя и е създал цели уеб сайтове или уеб страници, само за да могат да използват това съдържание с цел получаване на линкове. Това е известно като “отглеждане на линкове” и е трудно за търсачките да го открият.
  Съществува и друг вид произведени линкове, защото има голяма група уеб сайтове, създадени чрез “копиране на екрана” на резултатите от търсенето, кражба на съдържание, промяна на RSS фийдове и други глупости. Като страничен ефект, интернет страници, които се намират в резултатите от търсенето, обикновено получават един бавен, но постоянен поток от произведени линкове, които реално не са искали.
 • Закупените или наети линкове не са съвсем сива зона за търсачките. Тези линкове могат да бъдат законна и печеливша реклама за купувача, или могат да бъдат създадени с единствената цел да се повлияе на ранглиста на търсачката.
  Ако търсачките успеят по-добре да откриват и филтрират тези линкове, ефективността им ще намалее. Хора, занимаващи се със SEO са изобретателни, така че винаги ще има нови схеми с цел да се избегне откриването. Лично аз купувам връзки, когато имат ефект върху брандинга или директния трафик.
 • Дадени или редакционни линкове е това, което търсачките ценят най-много. Ако можеха да подреждат страниците въз основа на естествените линкове, които са създадени, защото едно лице действително се интересува и препоръчва друг сайт, те ще бъдат в състояние да предоставят възможно най-добрите резултати от търсене.

В последната категория описах какво търсачките наистина искат – “естествени линкове, резултат от чиста любов”. Но има и други видове редакционни линкове.

Всеки път, когато в онлайн новина се говори за Apple и iPod, има голям шанс тези думи да бъдат линкнати към уебсайта на Apple. Това е само редакционна препратка, но тя все пак изпраща малко линк сок. Както споменах в раздела за вътрешни линкове, линковете в текста на страницата може в действителност да имат много по-висока стойност от всеки друг тип линк.

Ако сложа линк към уеб страницата на Microsoft с думите “империя на злото” може би не препоръчвам продуктите на Microsoft…, но все пак им пращам малко PageRank. Всъщност, аз препоръчвам няколко продукта на Microsoft, включително Outlook, Word и OneNote. Не мисля, че определен човек в Майкрософт е зъл – просто си вършат работата.

Търсачките вероятно биха искали да са в състояние да различат тези типове връзки. Те искат дори да разделят линковете в по-фини категории, което направих аз.

За повечето читатели, подхода към изграждане на линкове ще зависи, в известна степен, от това на какво мислите, че търсачките са способни днес, на какво ще бъдат способни в бъдеще и как очаквате те да реагират на различните видове връзки.

Авторитет и доверие… и алтернативен подход

За днешните търсачки, стойността на линк от уеб сайт зависи от авторитета (Google мери това с PageRank) и доверието, които има сайта. Авторитетен сайт може да се представя много добре в резултатите от търсенето и да има висок PageRank, но все пак да не му се вярва, защото продава реклами с текстов линк за SEO цели.

Линкове от такива сайтове, могат да не се ценят въобще от една търсачка, но да се ценят много от друга. В крайна сметка, за вас е важно дали да харчите време и пари, за да получите този линк, без той реално да ви помага за изкачване в класацията.

Тъй като Google публикува приближена стойност на PageRank в Google Toolbar Plug-In в браузера, ще видите, че се обръща голямо внимание на “линкове с висок PR ” и други подобни. Има само няколко начина да получите такива линкове и категориите, изброени по-горе, ги описват всичките.

Повечето от нас купуват, заменят или действително печелят редакционен линк. Ние знаем кои линкове са най-ценени от търсачките. Не е невъзможно да получите от най-добрия вид, но трябва да помислите малко.

Моят подход за изграждане на линкове се основава на концепцията за авторитет и доверие, като на всеки друг. Искаме повече линкове от сайтове, които са възможно най-авторитетни и надеждни.

Но не можем пряко да измерим тези неща, така че аз предпочитам да използвам тактика, която имат потенциал да генерира собствена печалба. Ето защо купувам линкове само когато има ефект върху брандирането на сайта или директния трафик – в противен случай, това е просто още един разход, от който не може да се измери възвръщаемостта на инвестицията.

Разработване на план за линкове

Процесът “Бърз старт” за изграждане на линкове и промоция е разделен на четири етапа:

 • Инвентаризация на активи
 • Директории и вертикали
 • Линк цели и линк стръв
 • Уебсайт промоция

Има малко допирни точки между тези етапи и това е неизбежно. Вече не става дума за процес стъпка по стъпка като говорим за изграждане на линкове и дейности за популяризиране. Процесът е представен в стъпки, за да ви помогне да създадете стратегия.

Инвентаризация на вашите активи (етап 1)

Разработването на програма за намиране на линкове, дори и за нови сайтове, започва с оценка на настоящата ситуация – не само на мястото, където вие стоите, но и къде се намира конкуренцията.

Дори ако в момента нямате линкове, сочещи към вашия сайт, има някои важни стъпки, които трябва да предприемете, за да идентифицирате силните и слабите си страни, преди да набележите първоначалния си кампания за намиране на линкове.

Измерване на входящите линкове
(Инструменти за оценка на линкове)

Едно от първите неща, които правя, когато приема нов студент, е да оценя текущите им входящи връзки. Това означава, че действително се опитвам да намеря всяка страница, която сочи към сайта, като проверявам каква е връзката, какъв текст се използва в линка и др.

Трудно е да се състави цялостна картина, но има няколко инструмента, които улесняват задачата.

 • Google Webmaster Tools – когато се регистрирате и потвърдите сайта си, вие получавате един пълен поглед върху всички линкове, които Google е установил, че сочат към сайта ви. Сравнително нов, много готин. (http://www.google.com/webmasters/sitemaps)
 • Yahoo Site Explorer – позволява ви да проучите входящите линкове за една страница или за целия уеб сайт. Сравнява броя на линковете към сайта спрямо броя на линковете към началната страница, което дава представа за това колко “дълбоки линкове” има на сайта. (siteexplorer.search.yahoo.com)
 • Backlink Analyzer – Backlink Analyzer (tools.seobook.com) е безплатен инструмент от сайта на Аарон Уол SEOBook.com и върши много добра работа на анализ на линкове за намиране на текст котва, но не винаги се справя перфектно.
 • Има и други безплатни и платени инструменти, включително Tattler, Optilink и SEO Elite.

Въпреки че това упражнение може да отнеме доста време, има реална стойност в това да разгледаме сайтовете, които в момента имат линк към вас. Някои от тях могат да бъдат готови да променят текста или контекста на линка, а други могат да бъдат заинтересовани да получават безплатно съдържание (с препратка към вас, разбира се), а вие може да намерите съдружници (affiliates) или други маркетинг партньори.

Можете също така да използват същите инструменти, за да проучите конкурентите си – повече по този въпрос след малко.

Линк стръв: определяне на цели за линкове

Има две страни на всеки линк. Естествено, ако искате да класирате някоя страница, бихте желали да има хора, които да линкнат към тази страница, използвайки вашите думи за търсене в котва текста и т.н. Това е вашата страна на историята.

Докато работите върху вашата SEO кампания, ще определяте страници от вашия сайт, които може да използвате за привличане на малко линк любов от Интернет и аз ще съм щастлив да ви помогнa да направите това. Но сега, нека погледнем от другата страна на линка… от гледната точка на човека, който би ви дал линк.

Истинският въпрос, който трябва да си задавате точно сега е към кои страници от сайта ви хора изобщо ще искат да сложат линк и как можете да подобрите това.

Ако вашият сайт е единственият източник (или много добър източник) по дадена тема, хората, естествено, ще искат да се свържат с него. Шели Лоуъри (Shelly Lowery) от Web Source има страница пълна с HTML кодове на различни знаци, букви и символи (http://www.web-source.net/symbols.htm), която използвам често и съм линквал много пъти. Последният път, когато проверявах, имаше няколко стотици линка, сочещи само към тази страница.

Дори и да не разполагате с подобен ресурс, има неща, които можете да направите, за да подобрите перспективите за спечелване на естествени линкове. Ако имате страници на вашия сайт, които да представляват добри линк цели, чудесно. Ако нямате, помислете как можете да създадете такива.

Например, да речем, продавате стоки с лого за някои професионални спортни първенства. Хората купуват шапки с логото на отбора, горници с любимите си играчи.
Какво става, ако, вместо голям каталог със стоки, имате страница за всеки отбор и играч, с новини и RSS емисии, място, където хората да се регистрират за имейл новини, както и (разбира се) линк към продуктите. Дали ще има желаещи да линкнат към тези страници? Обзалагам се, че ще има. Дали хората ще попадат на тези страници, когато търсят? Разбира се.
Ако направите нещата както трябва, вашите линк цели няма само да събират линкове. Те също ще събират и посетители и ще карат тези посетители да разгледат вашия сайт по-обстойно.

Оценка на силните и слабите ви страни

Ние всички сме ходили на училище и, когато сме били в училище, в някой момент са ни казвали, че сме уникални и специални индивиди, с уникални и специални таланти. Помислете за момент колко уникални и специални сте. Колко значите за хората около вас.

Чувствате ли се по-добре? Добре… сега забравете това за минута и помислете за вашия уеб сайт.

Уникален ли е той? Специален ли е? Уникален ли е наистина или е просто още един в претъпкания свят на Мрежата? Бъдете честни.

Каквото е уникално и специално е силната ви страна. Колкото повече силни страни имате, толкова по-лесно ще ви е да изградите линкове, защото можете да увеличите тези силни страни. Ако имате “просто още един” сайт, не всичко е изгубено, но това ще повлияе на стратегията ви.

Ако имате “просто още един” сайт, но имате добър писател в екипа си, това е силната ви страна. Ако някой от вашия екип прави добри проучвания, това ви е силата. В какво сте най-добри? Кое се нуждае от още работа?

Това надхвърля изграждането на линкове, но знанието на силните и слабите ви страни ви помага да изградите по-добри стратегии и тактики, с които да промотирате вашия сайт.

Оценка на вашите ресурси

В частност, оценете следното: имате повече пари, отколкото време, или повече време, отколкото пари?
Ако нямате пари, служители и време, стратегията ви ще бъде различна от тази на някой, който има голям и ефективен екип и печеливш бизнес.

Оценка на конкуренцията

Има няколко начина да оцените силните страни на конкуренцията. В дългосрочен план ще искате да следите подробен анализ на линковете на основните си конкуренти, за да видите кой е свързан с тях, как получават линковете си и какви са силните и слабите им страни.

В дългосрочен план, бихте искали повечето от сайтовете, които имат линк към вашите конкуренти да сложат линк и към вас. Понякога ще сложат, друг път – няма. Към кои ще се насочите и колко усилия ще вложите, за да ги придобиете, е въпрос на баланс на ресурси. Обикновено е по-лесно да намерите свои собствен линкове, след като вече сте изчерпали директориите и вертикалите, които имат линк към вашите конкуренти (етап 2).

В краткосрочен план, може най-малкото да идентифицирате основните си конкуренти (тези, които да появяват в резултатите от търсенето, където искате да се класирате) и направете едно просто нещо.

Инсталирайте си Google Toolbar, ако още не сте. Включете характеристиките за напреднали, за да виждате PageRank. Или, ако имате Mozilla Firefox, сложете си плъгина SearchStatus. След това, сравнете вашия PageRank от Toolbar-а с този на своите основни конкуренти.

Лентата с инструменти (toolbar) е чудесен инструмент от Google (http://toolbar.google.com), който ви позволява да изпълнявате търсене в Google директно от браузъра си. Тя също има набор от “разширени функции”, които предоставят допълнителна информация за всяка уеб страница, която отворите в браузъра си.

Сред тях е графично изобразяване на “резултат на Google PageRank” за тази страница, представена като число от 1 до 10. Въпреки, че това не е идеалното представяне на точната стойност (реалният брой е много по-голяма гама от 1-10), то ви позволява бързо да оцените силата на линковете на конкуренцията.

Ако основните ви конкуренти ви бият в тази област, все още можете да направите много със стратегията за ключови думи, структурата на сайта и оптимизация на страниците, но е добре да сте наясно къде се намирате.

Включване в директории и вертикали (етап 2)

Включването на сайта ви в уеб директории е едно от най-простите неща, които можете да направите, за да засилите профила на вашия уеб сайт в търсачките.

Ако просто добавите сайта си в няколко директории с обща насоченост, допълнителните препратки от търсачката и директните посещения би трябвало да оправдаят инвестицията.
На този етап в играта, обаче, си струва да разширим покритието ви като включим вертикални (тематични) директории и тематично свързани “ресурс листвания” на други сайтове. На почти всички пазари потенциалът за такъв тип включвания е огромен.

Основни директории

В този момент, реално има само две основни директории: Yahoo.com и DMOZ.org. Лошата новина е, че Yahoo иска пари, а DMOZ болезнено се нуждае от ново ръководство. Добрата новина е, че и двете си струват усилията. Аз не пускам нов уеб сайт, без да го добавя и на двете места.

Yahoo таксува “търговски сайтове” $299 годишно за регистрация. Вашият сайт трябва да премине редакционен преглед, който те гарантират, че ще направят в рамките на 7 дни. Можете просто да сърфирате през директория на Yahoo (dir.yahoo.com), за да намерите категорията, към която принадлежи вашия сайт и да натиснете бутона “Добави сайт”, намиращ се в горната част на страницата.

Следвайте указанията точно. Вашия запис в директорията не е реклама – това е описание на сайта. Ако ви отхвърлят, ще получите един шанс да коригирате проблема.
След като сте осигурили вашата Yahoo регистрация, преминете към dmoz.org и направете същото. Сърфирайте до категорията и добавете сайта си. Обичам да използвам едни и същи думи (с малки редакции), които Yahoo редакторите използват да опишат моя сайт. Редакторите от DMOZ, ако изобщо видят сайта ви, не искат да прочетат рекламно послание – едно добре написано редакционно описание увеличава значително шансовете ви.

Защо да се добавяте в Yahoo и DMOZ? Ами, Yahoo е директорията зад портала Yahoo, а DMOZ е директорията, която Google предлага на посетителите си. Никоя от търсачките не разчита много на директорията, но и двете директории генерират по малко трафик.
По-важното е, че добавянето в Yahoo казва на търсачките, че вашият сайт е сериозен, законен бизнес, а не просто еднодневка. Хората, които правят спам сайтове не харчат по $299, за да ги погледне един редактор, защото те не искат някоя търсачка да разглежда в детайли техния сайт.

Ако попаднете в някоя от директориите, добавете съответния запис (NOYDIR и / или NOODP) за “роботи” мета таговете за страниците, които са включени. Обикновено това се отнася само до началната страница, защото тези директории рядко линкват към вътрешни страници. Това ще каже на търсачките да използват собствените ви мета описания на страниците с резултати. Вижте Глава 5 за повече инфо за мета тагове.

Малки директории

В допълнение към Yahoo и DMOZ, има няколко “второ ниво” директории, които винаги имам предвид за всеки сайт.
Иска ми се да ви кажа, кои се платени, кои безплатни, колко струват, и т.н., но това ще е загуба на време, тъй като може да се промени докато прочетете книгата.

 • Best of The Web – http://www.botw.org
 • Gimpsy – http://www.gimpsy.com
 • GoGuides – http://www.goguides.org
 • Jayde – http://www.jayde.com
 • Skaffe – http://www.skaffe.com
 • Starting Point – http://www.stpt.com

Тъй като тези директории рядко се обхождат и индексират изцяло, си струва да проверите едно нещо, преди да добавяте сайта.

Сърфирайте до категория, където ще бъде линка ви и проверете дали тази страница е действително в индекса на Google, чрез info:URL търсене, което показах в Глава 4 (Етап 4, проникване в индекса).

Ако страницата е индексирана и не е в допълнителните резултат, продължете и добавете сайта си.

Ако е в Допълнителните резултати, но няма сайтове, описани на страницата (празна категория), проверете други близки категории, които не са празни. Ако другите категории са индексирани (не в допълнителния индекс), тогава вероятно ще можете да извадите вашата категория от допълнителен индекс с добавянето на вашия сайт.

Ако страницата не е индексирана от Google, бих препоръчан да пасувате засега и да посетите категорията по-късно, за да видите дали нещата са се променили.
Има още много други директории. SEOPros (http://www.seopros.org/search/dirlist.asp) поддържа списък с прегледани директории, но изглежда, че днес вече всеки има списък. За мен, директориите са с намаляваща възвръщаемост, но ако видите, че страницата с вашата категория е индексирана от Google, линка вероятно си струва.

Вертикални директории

Освен директориите с обща насоченост, които току-що споменах, има и много “вортали” или вертикални портали за всяка тема или пазар. Сайтове като SearchEngineGuide.com и Интернет база данни за търсачки (ISEDB.com) предлагат обяви за търсене във вертикални директории.

Също така можете да намерите много вертикални директории чрез търсене на термини като “нещо-си директория” в търсачките, както и чрез проучване на входящите линкове на своите основни конкуренти. Намирането на добра вертикална директория е страхотно, защото има голяма вероятност за реализиране на печалба от трафика, който генерира.

Друг инструмент, който можете да използвате (въпреки че не е просто да посочиш и да кликнеш) е Hub Finder (tools.seobook.com). С този инструмент се опитвате да намерите сайтове, които линкват към множество конкурентни сайтове, тъй като това често ще бъдат вертикални директории. Дори и ако не са директории, те вероятно са кандидати да добавят линк към сайта ви.

Блогове и форуми

Ако има активни блогове и форуми в пазарното ви пространство (вероятно има), може да откриете чудесна възможност, ако сте готови и способни да отделите времето за изграждане на добри взаимоотношения в рамките на тези общности.

С това, искам да кажа, че действително ще трябва да допринесете с нещо. Да пускате безсмислени мнения и коментари, просто за да сложите линк, не е добър начин да оползотворите времето си. Изграждане на връзки с общност от хора е добър начин да използвате времето си.

Дори и да не инвестирате време, си струва да знаете кой говори с вашата целева аудитория и линква към сайтовете в индустрията. Блогове имат блогролове; форумите – често задавани въпроси и списъци с препоръчани ресурси.

Това са отчасти “приятелски списъци” и отчасти базирани на това кой вече се е доказал. Ако имат линк към някой друг от вашата индустрия, няма причина да не могат да сложат линк към вас, ако имат добра причина да го направят.

Лично аз съм прекарвал много време във форуми, свързани с оптимизация, говорил съм с блогъри и др., защото просто има смисъл за мен да участвам в общността. Не го правя, за да получа линкове, но ако помоля всички, с които съм се сприятелил, да ми направят по една услуга, вероятно бих могъл да генерирам хиляди линкове за една седмица към всеки вид свързан по съдържание сайт.

Създаването на близки взаимоотношения не е лесно и бързо, но може да бъде забавно и полезно на много нива.

Сайтове със съдържание

За всеки пазар ще намерите сайтове, които са фокусирани повече върху съдържанието отколкото върху електронната търговия. Новини, статии, ръководства, ревюта, или нещо друго, приложимо към вашия пазар или индустрия. Ако сте в състояние да създадете съдържание, което да допринесе за обогатяване съдържанието на тези сайтове, може да се окаже чудесен начин да получите линкове и трафик.

Дори и да не пишете, тези сайтове са още един потенциален богат източник на линкове. Как да подходите зависи от вида на сайта и как те работят. Иска ми се да ви дам лесно стъпка по стъпка ръководство за това, но не е толкова просто. Кога намерите някой интересен сайт, разгледайте възможностите.

По принцип, всеки сайт, който се появява в първите няколко страници с резултати от търсене за най-важните ви термини е място, където е добре да имате линк.

Разработване линк цели (етап 3)

Досега методите, които съм очертал, включват привличане на връзките от други сайтове. Основната цел на тези дейности е просто да създадете връзки. На много пазари ще бъдете приятно изненадани да откриете, че ще бъдете възнаградени за тези дейности с много резултати на първа страница и трафик от търсачките в рамките на няколко месеца (приемайки, че сте се справили добре със стъпка 1 и 2 – да разработите добре оптимизиран и структуриран сайт).

Страхотно… вкусихте успеха. Но това е само началото. Ще има още много място за подобрение – думи, където се приближавате до върха, думи, където все още сте погребани на втора страница или дори по-назад в резултатите от търсенето.

Сега е време да потърсим начини да създадете още линкове. И този етап и следващия включва активна промоция на вашия уеб сайт. Основната разлика е в подхода.

На този етап търсим начини да “подстрекаваме” или “поканим” други уеб сайтове да се линкнат към вас чрез създаване на привлекателни линк цели на вашия сайт. Това се приемаше като основен начин за уебсайт промоция, но благодарение на усилията на много хора “линк примамките” се превърна в обект, заслужаващ отделно внимание.

Основната идея тук е да създадете някаква причина хората да сложат линк към вас. Вместо да се опитвам да напиша цялостно ръководство за това, ще използвам няколко примера, за да потекат вашите творчески сокове.

Правене на новини и на шум

Ако никога не сте чували за Джейсън Калаканис, не сте сами… но много хора от SEO бизнесa знаем името му, защото той използва “известния си експертен” статут за основаването на Weblogs Inc., за да изрази доста невежи мнения за SEО. (Видимо доволен от резултатите, той продължи с обиди към други SEО специалисти.)

Това създава известно противоречие. Нямам представа колко трафик и входящи връзки докара тази буря на блога му, но няма да ме изненада, ако е било повече, отколкото някога е имал на блога си заради други теми.

Така че има един начин да го направите – просто обидете големи групи хора, които имат блогове. Спомняте ли си за “естествените линкове от чиста любов?” Това са естествени линкове от чиста омраза, предполагам.

Можете също така да направите нещо положително като новина. В действителност, това бих ви препоръчал. Каквото искам да кажа тук е, че всяко нещо, което си струва да се отбележи (дори отбелязването на незнание), е вероятно да получат много внимание … а с вниманието се привлича трафик и линкове.

Раздаване на неща

Една от най-лесните форми на примамка за линк е да раздавате нещо. Това може да бъде безплатен софтуер, например. Много хора са инвестирали време и / или пари, за да разработят адони за WordPress, разширения за Mozilla Firefox и дори цял софтуер. Безплатния софтуер е чудесно нещо, особено ако има полза от него.

Ако не се виждате да разработите и поддържате софтуер, няма е проблем. Ако продавате подаръци за бебета, може да направите конкурс за най-очарователна снимка на бебе. Факт е, че хората обичат да получават безплатни неща. Пари, продукти, екскурзии до тропическите острови – всички ще свършат работа.

Главното тук е да има “причина”, поради която го правим и да вдигнем малко шум.

Ако го направим, те ще …

Всъщност, ако направим нещо, нищо няма да се случи, докато някой не го види. Ако създадете страхотен уебсайт, хората понякога може да споменат на приятелите си за него, ако се случи да се натъкнат на него. Може дори го линкнат. Ако добавим “Digg this” и “Del.ic.ious” бутони, те може дори да помогнат на други хора също да се натъкнат на него.

Има полза да развивате добро съдържание, добри инструменти, както и в създаването на добро преживяване за потребителите. Тъй като е трудно да се оцени количествено ползата от естествените линкове и добрата воля, която те създават, на хората им е трудно да приемат “страхотен уеб сайт” като стратегия за изграждане на линкове, но е така.

Разбира се, по-ефективно е, ако не подходите само с “ако го направим…”, а го и промотирате. Направете го по-лесно за хората да съхранят вашите линк цели, да ги добавят към социални мрежи и да кажат на приятел за вас. Помолете ги да го направят и им дайте основателна причина защо да го направят.

Пишете по блогове, за да ви харесат (за линкове)

Оказа се, че писането по блогове е нещо повече, от това да споделяте историята на живота си, да ръсите глупави мнения, както и да публикувате снимки на котката си. Кой би предположил?

В действителност, самото създаване на блог и редовното писане в него може да генерира постоянен поток от трафик и линкове, поради самото естество на “блогосферата”. Вашето съдържание излиза в RSS емисии, които ще бъдат качени все някъде.

Когато споменавате в блога си за други блогове (може да звучи глупаво) обратните (“trackback”) линкове и диалога може да генерират огромно количество линкове и трафик. Участвайте в разговора, казвайте полезни неща, давайте и получавайте.

Допълнителна полза от поддържането на блог на собствения сайт, ако съдържанието ви е достатъчно добро и е индексирано и привлича линкове, е, че можете да използвате блога (разумно), за да добавяте текстови линкове (котва текст) към останалата част на сайта ви.

Защо обичаме толкова много класациите?

Не знам какво намираме толкова в класациите. През 70-те години, имаше един бестселър, наречен просто “Книгата с класации”. Нямаше нищо друго освен класации. Най-известните предсмъртни слова, най-опасните животни, такива неща.

Хората още обичат класации. Простото създаване на топ десет класация за нещо, ако успеете да вдигнете и малко шум около нея, е чудесен начин за привличане на линкове за блог, уеб сайт и др.

Присъствието изгражда присъствие

Това ни въвежда към следващия етап, но също е една проста истина. Присъствието изгражда присъствие. Ако сте в платените резултати от търсене, ще получите няколко линка, просто защото сте там. Ако сте в органичните (безплатните) резултати от търсенето, в популярни списания, върху билборд … има голяма вероятност да получите няколко линка като резултат.

Промоция на сайта (Етап 4)

За мен най-добрият вид на кампания за линкове е тази, в която реално не става въпрос за линкове. Има голям брой маркетинг дейности и промоции, които генерират печалби, помагат за изграждане на марка и, като цяло, изплащат вложението.

Много от тези дейности (присъствието изгражда присъствие) също създават и линкове. Мрежата, в края на краищата, е изградена от връзки. Наричам тези дейности “печеливши промоции” и ако можете да ги използвате, за да намерите линкове, може да не се наложи да правите нищо друго.

Промоция на съдържание

Най-често наричан “маркетинг със статии” създаването и разпространението на съдържание към други уеб сайтове е един от най-мощните начини за промоция и изграждане на линкове. Всъщност, аз посветих цяла седмица на тази тема в моите класове за изграждане на линкове миналата година.

Въпреки че много хора знаят за промоцията на съдържание, много малко вършат нещо по въпроса. Както повечето неща от системата “бърз старт”, основната идея тук е доста проста. Най-голямата стойност се реализира, когато се отклоните малко от основната идея.

Нека кажем, например, че напишете статия и я добавите в директория за статии като ezinearticles.com. Ще получите линк от директорията, и ако търсачките не го игнорират, ще спечелите малко линк сок за вашия сайт.

Така че, какво според вас прави средния маркетинг специалист, който се занимава със статии? Те “извъртат” статията в десетина варианта и ги добавят на десетина директории със статии… и получават десетина линка от директории със статии. Ако предположим, че търсачките не игнорират тези линкове, те ще получат още малко линк сок.

Позволете ми да предложа алтернатива въз основа на идеята, че всеки глупак може да получи цял куп линкове от директории със статии… така че, ако искате да направите нещо по-умно от конкуренцията, може да искате да получите няколко линка от други уеб сайтове, различни от директории със статии.

Темата на статията, както и качеството на писане, сега влизат в играта. Една добре написана статия, на тема от общ интерес, е много по-вероятно да бъде взета от директория със статии и поставени на друго място. Така че, не пишете статии за това как да купуват вашите продукти.Не пишете реклами. Напишете истински статии.

Сега, вместо директории за статии като основен източник на линкове, имате “други уеб сайтове” като основен източник на линкове. Отбелязваме напредък.

Но тук има както предизвикателство, така и възможност. Както вече знаете, търсачките не обичат дублирано съдържание, така че една и съща статия поставена на дузина уеб сайтове е възможно да бъде игнорирана (заедно с линковете) от поне някои от търсачките, до степен, която те могат да определят това като дубликат. На практика бих се обзаложил, че поне 20% от дубликатите няма да бъдат филтрирани… поне не веднага.

Дублираното съдържание е причината, поради която толкова много писачи на статии “извъртат” леко статиите си, преди да са ги изпратят на директории, като заменят по дума тук и там, сменят реда на параграфите, и т.н. Това прави още по-малка вероятността друг сайт да вземе статията им, защото “извъртането” рядко подобрява качеството, а обикновено го прави по-лошо.

Ами ако можеше да решите проблема с дублираното съдържание, както и да изградите стабилни отношения със собствениците на големи сайтове със съдържание, като направите само едно допълнително нещо? Бихте ли го обмислили?

Ето го: бъдете директни. Свържете се с уеб сайтовете, които вземат вашата статия и им предложете уникална статия на нейно място. Предложете им актуализирана или разширена версия. Предложете им да създавате съдържание за тях. Напишете действително уникално съдържание за тях, или поне да напишете различно въведение на статията.

Може да откриете къде са публикувани вашите статии като пуснете един Google Alert с името на автора и заглавието на статията. Всеки път, когато статията се появи на друг сайт, вие ще получите имейл и можете да погледнете къде се е появила статията.

Не е нужно да се свързвате с всички. Не е нужно да предлагате на всички уникално съдържание. Но когато попаднете на сайта с добро качество, който иска да привлече статии на вашата тема, това е малка инвестиция за един дългосрочен линк.

Не искате да се занимавате с директории за статии? Няма проблем, ако има и други писатели, покриващи вашата тема! Можете да използвате търсене и Google Alert, за да разберете кои уеб сайтове качват техните статии и се свържете директно с тези сайтове.

Мога (и сигурно ще го направя) да напиша цяла книга за начините как да се обърне съдържанието в линкове и трафик, но не разполагаме с това пространство тук. Ако искате останалата част от тази история, моля гледайте видеото за изграждане на линкове, което предлагам в допълнение към тази глава.

Актуализация за издание 2008 г. – Сайтове за социални медии

Това не е нещо ново, но след като работих известно време със сайтове за обмяна на съдържание като Hub Pages (www.hubpages.com) и др., започнах високо да ценя тези сайтове (като Hub Pages), които поддържат стандарти за качеството.

Нещо повече, изглежда търсачките също споделят моята оценка. Не бъдете глупаци, като се опитвате да публикувате боклуци по тези сайтове. Запознайте се с правилата и как работят. Може да бъде много полезно да използвате времето си, за да публикувате добра информация чрез тези канали.

Връзки с обществеността

Преди няколко години един от моите студенти нае PR агенция, за да му помогне да популяризира своята дейност. Те успяха да споменат сайта му (чрез снимка) в статия на вестника и уеб сайта на USA Today. Историята е за обърнати надолу коледни елхи, които са били измислени, че да могат магазините да продават повече орнаменти (по-лесно е да видите украшение, когато е окачено с главата надолу, защото така клоните не се пречкат), но хората започнали да купуват елхите като новост.

Само този разказ генерира доста трафик и линкове, но не беше само това. Изобщо. През следващите няколко месеца студентът ми даде радио и телевизионни интервюта; “обърнатото дърво” дори беше показано в сутришното шоу по една кабелна телевизия. Сайтове написаха статии. Беше невероятно. Имаше качествена промяна.

Не беше толкова трудно. Само написа един чек и проведе няколко разговора с момчетата от PR агенцията.

На следващата година той не нае PR агенцията, а реши да направи всичко сам. Като видя новина на коледни елхи, той се свързва с автора/репортера и предложи допълнителна информация и, разбира се, асортимента си като ресурс. Един от резултатите от това беше линк от уеб сайта на Wall Street Journal.

Дали получи голям тласък в класациите на търсачките от това? И още как. Но това беше много печеливша дейност, дори и без тази екстра, защото имаше много трафик, продаде много дръвчета и състави голям списък с имейли на настоящи и потенциални клиенти.

Вирусен маркетинг и съдружници
(Viral marketing and affiliates)

Вирусният маркетинг е леко неясна тема, и съм вместил партньорските програми (affiliate programs) тук, защото това може би е най-лесният му вариант за разбиране. Като тактика за намиране на линкове, всеки път, когато можете да дадете на някой HTML код, а той се съгласи да го копира и постави на уеб сайта си, имате възможност да добиете линкове.

Видео материалите за изграждане на линкове ще ви покажат няколко наистина готини промоции, включващи партньорски програми и “plug in” инструменти.

Някои партньорски програми са по- SEO насочени, в сравнение с други. Тази, която сега много харесвам се нарича Link Connector (www.linkconnector.com), тъй като те позволяват на продавача (affiliate) да ви даде директен линк и все пак да продължи да печели комисионни. Това обикновено е възможно и с други програми, но с Link Connector няма да има нужда от допълнителна работа.

Не се срещат много хора, които да изработват “plug in” инструменти, тъй като това изисква работата, но все пак е много мощна стратегия за вирусен маркетинг.

Като пример, да кажем, че сте ангажирани с пазара на недвижими имоти по някакъв начин и сте разработили страхотен ипотечен калкулатор. Ако предложите този инструмент на други сайтове, и кода за копиране, който им давате включва линк към вашия сайт, ще получавате малко линк любов всеки път, когато някой използва вашия инструмент на сайта си.

Маркетинг и реклама

Ако не сте разбрали все още, сега ще го направи съвсем ясно: всичко, което правите, за да рекламирате или позиционирате вашия бизнес, има потенциал да изгради линкове към вашия уеб сайт, особено ако мислите за линковете като възможна полза, когато планирате дейността си.

Мога да ви разкажа хиляди истории за това. Щанд на търговско изложение има готин холограмен ефект, хората линкват към сайта. Щанд на търговско изложение на сравнително консервативно събитие има мацки на щанда – разгневената и развеселена публика слага линк към сайта. ТВ реклама дава www.example.com/tvoffer като URL за проследяване на ефективността на рекламата, хора линкват към това.

Какво му е толкова готиното на това? Обикновените стари маркетинг и рекламна дейност също имат потенциал да генерират собствена печалба. Ако успеете да генерирате печалба и да получите няколко линка в допълнение, сте доста напред пред конкуренцията, която смята, че SEO е въпрос на купуване на текстови линкове.

Излезте и представете вашия бизнес. Когато става въпрос за изграждане на линкове, забравянето за SEO не е краят на света. Може дори да бъде началото на нещо голямо.

Изходящи линкове и размяна на линкове

Едно време не можеше да се намери книга или сайт за оптимизация, където не се говори за реципрочно линкване или линк борси като основна стратегия. В действителност много хора все още се придържат към идеята за размяна на линкове, като чудесен начин за изграждане на връзки.

Забравете за това. Ако няма нещо повече в отношенията, освен просто “линк за SEO” си губите времето с размяната на линкове. Търсачките виждат и двата сайта, могат да идентифицират реципрочните линкове и могат лесно да игнорират тези линкове.

Освен това, търсачките могат и вземат предвид качеството на сайтовете, към които имате линк, когато преценяват качеството на вашия сайт. Това означава, че трябва да преценявате сайтовете и страниците, към които линквате и да преценяте дали наистина си струва да линквате към тях. Ако трябва да сложите линк към сайт, който не харесвате, просто добавете “rel=nofollow” на линка, така че търсачките да разберат, че не одобрявате този сайт.

Реципрочните линкове не са грях

Очевидно, когато линквате към много подходящи ресурси, си струва да гоните обратен линк към вашия сайт. Няма наказание за обмен на линкове и, ако успеете да обмените малко трафик с другия сайт, това почти винаги е ситуация, в която всички печелят, дори ако търсачките напълно игнорират линковете.

Заключението за изходящите линкове и размяната на линкове е просто: ако бихте сложили линк към този сайт, ако търсачките не съществуваха, тогава сложете връзка. В противен случай, помислете за използването на “линк презерватив” (nofollow) или просто го пропуснете.

Заключение –не спирайте да работите за линкове!

В краткосрочен план, дори 20-30 високо качествени входящи линка ще подобрят значително класирането ви. Често ни се случва да навлизаме на пазар с чисто нов сайт, минавайки през основните техники за изграждане на линкове, които описах, и да видим сайта на първа страницата в класациите на търсачките в рамките на 3 месеца.

В дългосрочен план, вашата цел е да имате толкова високо качествени, релевантни входящи линка, колкото е възможно. Съблазнително е да спрете да работите за линкове, когато стигнете върха на страниците с резултати (SERPs), но не трябва да почивате на лаврите си, след като постигнете тази цел.

Дръжте очите си отворени за нови възможности и следете за “печеливши промоции”, които могат да ви спечелят линкове, в допълнение към процеса на правене на бизнес.

Никога не бива да преставате да работите за входящи линкове. Уеб сайтовете идват и си отиват, страниците изчезват, както и линковете, които имат. Ако не инвестирате непрекъснато в изграждане на линкове, вашето класиране може да започне да избледнява, тъй като може да отнеме месец или два линковете да бъдат правилно индексирани. Докато забележите, че нещата се изплъзват, ще ви отнеме месец или повече да оправите проблема.

Значението на линковете вече не е тайна, дори и ако не всички го разбират много добре. Конкурентите ви сигурно не седят на едно място.

Искате още?

Както казах няколко пъти, регистрирани абонати на “SEO Fast Start” могат да видят целия шест седмичен курс от 2006г. за изграждане на линкове на видео. Тези, които са участвали в класа, са ми казвали, че той изцяло е променил начина, по който гледат на линковете.

Имайте предвид, че тези класове са записани на живо и качеството на звука от време на време пада, затова “увеличете колонките и да слушайте внимателно”.

В момента водя напълно актуализиран клас за линкове, наречен “Линк свобода”. – Въпреки че местата се разпродадоха бързо, можете да се запишете в списъка на чакащите за следващия курс на www.linkliberation.com и да получите малко безплатна информация.

Следете портала и се присъединете към разговора

Можете да ни помогнете, като пускате вашите коментари и въпроси за изграждане на линкове в портала: http://www.seofaststart.com/linking

Copyright © SEO Fast Start by Dan Thies
SEO Fast Start
© Превод на български SiterShow.com

Бърз старт в SEO

4 thoughts on “Намиране на линкове и промоция (Глава 6)

 1. Pingback: SEO тактики: оптимизация извън сайта « Seo На Български « SEO книга & съвети за оптимизация на сайтове

 2. Галина Рачева

  Много ми харесва Вашата статия. Съветите, които давате са много полезни, особено за малките директории. За голямо съжаление, повечето от тях се оказаха платени. Относно писането на статии и участие в блогове и форуми, сами сме се убедили, че са незаменима част от популяризирането на нашия сайт. Благодаря за полезните съвети и се надявам да продължавате да споделяте Вашия опит.

  Reply
 3. Ива

  Наистина полезна статия, благодаря за ценните съвети. Продължавайте да споделяте информация.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *