Увеличаване на популярността и линковете

За търсачките, които обхождат мрежата, линковете са като улици между страниците. Като използват сложен линк анализ, търсачките могат да открият как страниците са свързани една с друга и по какъв начин.

Още от 90те години на миналия век търсачките използват линкове като форма на гласуване – представяща демокрацията мненията в мрежата относно това кои страници са важни и популярни. Самите търсачки са усъвършенствали използването на линк данните до изящно искуство и сложни алгоритми създават оценките на сайтовете и страниците на база тази информация.

Линковете не са всички в SEO, но професионалистите придават огромна част от алгоритмите на търсачките на линк-базирани фактори (вижте Ранкинг фактори на търсачките). С помощта на линковете, търсачките могат не само да анализират популярността на сайта и страницата на база броя и популярността на страниците, които линкват към тях, но също да изчислят данни като доверие, спам и авторитет. Сайтове, на които може да имате доверие обикновено линкват към други сигурни сайтове, докато спам сайтове получават много малко линкове от добри източници (вижте mozTrust). Модели като този показват, че линковете са доста добър начин за откриване на експертни документи по даден въпрос.

Линк сигнали използвани от търсачките

Преди да започнете да търсите линкове е от решаващо значение да разберете елементите на линка, които използват търсачките, както и как тези елементи допринасят за преценяването на важността на линка в алгоритъма на търсачката. Търсачките използват линкове по много различни начини. Въпреки, че не знаем всички атрибути на линковете, които търсачките измерват, чрез анализ, години опит и практически тестове, сме успели да направим някои интелигентни догатки, които издържат теста на реалния свят. По-долу е даден списък на важните фактори, които трябва да имате предвид. Тези сигнали, както и много други, се разглеждат от професионалистите в SEO за измерване ценността на линка и линк профила на сайта.

Популярност

Колкото по-популярен и важен е даден сайт, толкова повече стойност имат линковете от него. Напр. сайт като Wikipedia, към който линкват хиляди други сайтове, означава, че е популярен и важен сайт. За да спечелите доверие и авторитет пред търсачките, ще имате нужда от помощта на линк партньори. Колкото по-популярни са те, толкова по-добре.

Локална/тематична популядност

Идеята за “локална” популярност за първи път е използвана от търсачката Теома и предполага, че линк от сайт, който е свързан тематично с вашия е по-ценен от линк от сайт с обща или не-свързана с вашата тематика. Напр. ако на сайта си продавате къщички за кучета, линк от сайта на Обществото на кучкарите ще има много по-голяма стойност от линк от сайт за ролери.

Котва текст

Един от най-силните сигнали, които търсачките ползват е котва текстът. Ако десетина линка сочат към дадена страница с правилната ключова дума, тази страница има голям шанс да се ранква добре за таргетираната фраза в котва текста (anchor text). Може да разгледате примери за това като потърсите фразата click here и ще видите как много страници се появяват в резултатите, просто защото имат много линкове към тях с тази фраза (тук да отбележим, че използването на click here – кликни тук за котва текст не е препоръчително при оптимизирането на сайта ви.)

Ранк на доверие

Не е изненадващо, че мрежата съдържа огромни количества спам. Някой изчиления посочват, че 60% от уеб страниците са спам. За да се преборят с лошото съдържание търсачките използват системи за измерване на доверието, много от които са базирани на линк графики. Спечелването на линк от високо авторитетен домейн може да резултира в значително покачване на този показател. Университети, правителствени сайтове и сайтове на органицации с нестопанска цел са примери на домейни с висок ранк на доверие.

Съседни линкове

Спам ликовете често са двупосочни – сайт, които линква към спам сайт е най-вероятно с ниско качество и често има много спам сайтове, които линкват към него. Като разгледат общата картина на линковете търсачките могат да определят “линковете по съседство”, в който пребивава вашия сайт. Затова е важно внимателно да избирате сайтовете, към които линвате и също така да внимавате при избора на сайтове, от които желаете обратен линк.

Нови линкове

Линк сигналите остаряват с времето. Сайтове, които преди време са били популярни, често закърняват и не успяват да привлекат нови линкове. Затова е важно не само да печелите линкове, но и да правите това през цялото време. Търсачките използват “ранка за свежест” да определят настоящата популярност на сайта.

Споделяне в социални мрежи

Последните години има експозия на съдържание, споделяно в социалните мрежи като Facebook, Twitter и Google+. Въпреки, че търсачките третират социалните сигнали по различен начин от линковете, те все пак ги забелязват. Много се дебатира в последно време относно как точно търсачките използват социалните сигнали в алгоритмите си, но няма спор, че важността на социалните канали се увеличава.

Силата на споделянето в социалните мрежи

Как Google+, Twitter и Facebook промениха правилата

В годините 2011-2012 видяхме огромно нарастване на използването на социални мрежи и ефекта им върху търсенето. Google, по-специално, започна да включва голям брой социални сигнали в резултатите от търсенето. Това включва и персонализираните им резултати за потребители, които са влезли в Гугъл профилите и получават резултати, споделени от хора в техните социални кръгове (Facebook, Twitter и др.) Обикновено, тези резултати не са в топ 10, но се промотират, заради това социално влияние.

За специалистите, които се занимават с уеб маркетинг, потенциалът на ефектите от социалните сигнали е огромен. Тези, които разполагат с големи социални кръгове и които споделят много материали, могат да видят тези материали (заедно със снимката си) напред в резултатите на търсачките. За издателите това означава, че е добре съдържанието им да бъде споделено от тези влиятелни личности с многобройни последователи. При Google това важи особено силно, ако съдържанието е споделено в Google+.

Социалните споделяния равни ли са на линкове?

С една дума – не. Въпреки, че има доказателства, че споделпния като туитове, харесвания и +1 оказват влияние на ранкингите, на този етап линковете се смятат за доста по-важни и влияещи за по-дълго време фактори за промотиране на популярността на съдържанието от всеки друг метод.

Как и защо социалните сигнали подобрават ранкингите? 

Докато отговорът на този въпрос е спорен, социалните сигнали според специалистите имат както директен, така и индиректен ефект върху ранкингите. Прекият ефект идва от: 

  • Броя хора, които са харесали страницата ви във Facebook
  • Брой Facebook споделяния
  • Брой последователи в Twitter
  • Брой туитове, които споменават вашия бранд или имат линк към сайта ви
  • Брой хора, които са ви добавили в Google+

Непрекият ефект идва от:

  • Увеличен брой линкове и цитати, като резултат от подобрена видимост / познаване на бранда
  • Увеличени положителни ревюта в Google Local , Yelp, и т.н.) заради по-доволни клиенти
  • Намален bounce rate (хора, напускащи сайта ви), повече време прекарано на сайта ви и повече от 1 посещения/човек

Източник Searchmetrics

2 thoughts on “Увеличаване на популярността и линковете

  1. Pingback: Линкове и социални сигнали | SEO книга и съвети за оптимизиране на сайтове

  2. Pingback: SEO Книга | SEO книга и съвети за оптимизиране на сайтове

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *