Оптимизиране на структурата на сайта (Глава 4)

(Стъпка 2)

Оптимизиране структурата на сайта

Важна забележка за Издание 2009 г.: Втората част на тази глава (Динамични линкове) е пренаписана, за да отрази някои промени, направени от Google.

Във втория етап на процеса “Бърз старт”, ще работим за подобряване на структурата на вашия уеб сайт, за да увеличите потенциала си за по-добро класиране в търсачките.

Ако за пръв път четете тази глава, няма да ви е трудно. Ако сте чели по-старите издания, моля опитайте се да я прочетете с нов поглед.

Защо структурата на сайта е важна

Структура на сайта и на линковетеЕдна от моите студентки (тя е малко срамежлива, така че не мога да използвам името й), е абсолютно доминираща в резултатите от търсенето в нейната индустрия от няколко години.

Когато разкажа тази история на повечето хора, заминаващи се с SEO, които срещам, веднага ме питат как сме изградили системата от линкове към нейния сайт, защото всеки явно си мисли, че SEO се отнася само до получаване на линкове.

Не казвам, че линковете не са важни, но “поуката” от тази история е, че още не сме правили почти нищо за изграждане на система от линкове при тази студентка – бюджетът ни за линкове е близък до нула.

Повечето от нейните успехи, както и способността да подобри класирането си, идват от подобренията, които направихме по структурата на сайта й.

Нейната история не е единствена. В действителност, структурата на сайта е може би най-пренебрегвания и неразбран аспект от SEO.

Докато повечето от конкурентите ви все още опитват с праволинейния подход, като искат да преодолеят търсачките с големи количества входящи линкове, вие може да получите огромно предимство като обърнете внимание на това как страниците от вашия сайт са свързани помежду си.

Има четири основни цели в процеса на структуриране или преструктуриране на уеб сайт:

 • Улесняване използването на сайта от страна на потребителите е първата ви цел, тъй като това води до по-високи нива на продажби или записвания, до по-доволни клиенти и др. Ако някога трябва да избирам между създаване на добро впечатление у потребителите и някаква SEO цел, винаги бих избрал посетителите.
 • Подобряване възможността на паяците на търсачките да обхождат сайта и да насочват “линк сок” (PageRank в Google, а другите търсачки имат свои собствени формули) към най-важните страници (тези, които се опитвате да класирате в резултатите от търсенето). Един от методите, който използваме за това се нарича динамично свързване.
 • Подобряване на класирането на индивидуални уеб страници в рамките на сайта и “разширяване на профила” на най-важните ни страници. С използването на “котва текст” на нашите собствени вътрешни линкове и добавяне на правилните линкове на стратегически места, ние можем сами да стимулираме позиционирането ни в търсачките.
 • Включване на повече страници в индекса на търсачките, известно още като”проникване в индекса”. Всяка допълнителна страница, която получава място в индекса, увеличава способността ни да подобрим позициите си и реално улеснява проникването в индекса.

Не трябва да се изненадвате, че четирите етапа по “структурирането на сайта” са стъпките в диаграмата ни за постигане на тези четири цели.

Проектиране на “човешка” структура (етап 1)

site-structure-1Преди да кажа нещо повече за структурата на сайта, нека подчертая, че идеята на изграждане на уеб сайт е да се създаде положително взаимодействие с човешки посетители.

Ако не правите нищо повече от дизайн на уеб сайт, който е структуриран добре за потребление от хора и не правите някои глупави неща с Javascript и имидж карти, вероятно ще се представяте доста добре в търсачките, без по-нататъшни усилия.

Когато за първи път започнах да говоря за дизайн на базата на теми преди седем години, търсих начин да съгласувам “оптимизацията на уеб сайтове” с дизайн насочен към потребителя. Той работеше, но само по случайност и само ако се следваше доста суров подход, който не работеше за всеки сайт.

С развитието на системата, се отказахме от някои от тези ограничения, в полза на по-добра използваемост.

Не мога да ви предложа пълен наръчник как да проектирате вашия уеб сайт, за да послужи най-добре на вашите посетители – това е поне една цяла нова книга . Вместо това, ще ви покажа как потребителите да се чувстват добре на сайта ви, без това да нарани класирането ви в търсачките.

Засега ще се погрижим основно за човешките ни посетители. За да ви помогна с това, ще ви представя структурата на един типичен уеб сайт.

“Пирамиди от съдържание”

Най-добрата аналогия, която съм чувал за описване как работят темите, е да погледнете на сайта като на пирамида – камъкът на върха на пирамидата не поддържа толкова тегло колкото камъка, който държи основата.

Небето над нас: световната мрежа

Небето над пирамидата е това, което едно време наричах “мрежата”. Това създава известно объркване – не препоръчвам да създавате мрежа от сайтове, освен ако няма някаква непреодолима бизнес причина (насочена към хора), която ви кара да го правите. За да опростим нещата, ще го наричаме световната мрежа (World Wide Web) – тъй като вероятно този термин вече ви е познат.

Просто трябва да сте наясно, че това, което се случва в уеб пространството има значение, по отношение на това как другите сайтове ви споменават и ви линкват. Връзката между входящи линкове и оптимизация ще бъде разгледана в глава 6.

От гледна точка на човека-посетител, текста на входящия линк “рамкира” потребителското поведение, заедно със страницата, на която го изпращате. Когато страницата на вашия сайт съвпада с това, което посетителят очаква, когато кликне върху връзката, най-вероятно имате щастлив посетител.

Първо ниво: Началната ви страница

Първото ниво на пирамидата, началната страница, е мястото, където повечето посетители влизат на повечето уеб сайтове. Това е “началната страница” на вашия сайт. На началната си страница вие показвате за какво се отнася вашия сайт, какво предлагате и т.н. – по много начини вие рамкирате потребителското поведение на тази страница.

Ако свършите добра работа по оптимизирането на сайта ви, може да откриете, че все повече посетители влизат и от други страници. Но независимо от това, началната ви страница най-вероятно ще бъде посетена от повече хора и по-често от всяка друга страница на сайта ви.

Ако за хората е лесно да намерят това, което търсят от началната ви страница, печелите. Ако не е, имате работа за вършене. Използването на инструменти за търсене по сайта и за анализ могат да ви помогнат да подобрите това – вижте глава 7 (Измерване на резултатите) за повече информация.

Ако никога не сте правили тестове или ревюта за ползваемост на сайта ви, ще ви помогне да направите списък на нещата, които хората биха искали да направят на вашия сайт – обикновените задачи и въпроси. Като гледате началната си страница, запитайте се колко от тези критични неща са лесни за намиране.

Второ ниво: Категории (страниците “пътни карти”)

Второто ниво, от гледна точка на хората посетители, е набор от страници-категории или директории, които да ги водят по-близо до целта. В онлайн магазин, който продава джунджурии, може да има категории за “цветни джунджурии”, “големи джунджурии”, “хром джунджурии” и др.

Изследвания на използваемостта показват, че хората нямат нищо против да кликнат няколко пъти, за да достигнат до целта си, стига да имат ясен път, който да следват.

Свеждането на елементите от навигацията ви до 5-7 избора и използването на стандартния потребителски интерфейс (например синьо подчертаване за линк в основния текст, навигация с “табове”, “трохи” (breadcrumbs) – пътеки за показване къде в сайта се намирате в момента, лява навигация и др.) ще помогне на посетителите ви намерят това, което търсят.

Второто ниво на повечето сайтове включва също и самата пътна карта на сайта, т.нар. site map. Това е една страница, която просто съдържа линкове (и кратко описание) за много други страници от сайта ви.

От гледна точка на SEO, второ ниво на сайта е всъщност всяка страница, която е линкната от началната страница (имайки предвид, че паяците могат да полазят линка). Ще научите повече за това на следващия етап.

Трето ниво: Съдържание (“Страници-дестинации”)

Третото ниво е мястото, където обитава най-важното ви съдържание, ако имате един типичен уеб сайт. Посетителят обикновено се движи от началната страница през страница „пътна карта”, към страница-дестинация. В някои случаи, ако страниците-дестинации са много популярни или важна, може да има директни линкове от началната страница към тях.

В сайт за онлайн пазаруване, на третото ниво обикновено ще намерите страниците, които подробно описват продуктите. В сайт за продажба на софтуер и услуги, това е мястото, където виждате подробни описания на функциите и предимствата, цените и др. В сайтове с информационно съдържание, третото ниво обикновено съдържа статиите, които правят сайта ценен.

От гледна точка на SEO, третото ниво са страниците на две кликвания разстояние от началната страница.

Четвърто ниво: Дълбоко съдържание

В повечето случай ви е достатъчно да създадете трето ниво. Може да имате хиляди страници в рамките на първите три нива на съдържание, така че никога да нямате нужда от повече. Дори и сайтове, които са основно на три нива, могат да имат помощни страници (цени на доставка, цветови таблици за продуктите и др.), които правят четвърто ниво от гледна точка на потребителя.

От гледна точка на SEO, четвърто ниво е на три кликвания (или повече) от началната страница, като може да са необходими специални стъпки за да индексират търсачките това съдържание – разбира се, ако изобщо искате да го индексират.

Не бъди робот!

Тези нива са определени, за да ви помогнат да обмислите структурата на сайта от човешка гледна точка – не трябва буквално да разделяте вашия сайт в 4 нива. Някои сайтове имат само две нива на съдържание и работят доста добре.

Проектиране на структурата за “паяци” (етап 2)

Динамични линковеНека бъдем честни за момент. Повечето сайтове имат много допълнително съдържание предназначено за хора, което реално не искаме да се показва в резултатите от търсенето. Неща като политиката за конфиденциалност, условията на употреба, форми за контакт и др.

Макар че тези страници са изключително важни от гледна точка на човешкия дизайн, те не правят много за нас в SEO план. В действителност, някои SEO експерти ще ви препоръчат изцяло да скриете тези страници от паяците. В този раздел, ще наричаме тези страници “режийни страници”.

Бихме могли да твърдим, че има някаква полза в това хората да могат да намерят информация за контактите ви с търсачка, но ако сайта ви е построен правилно, те трябва да могат да ги намерят само като разгледат страницата, на която са в момента.

Системата PageRank на Google ни кара да плащаме дори по-тежка цена, тъй като всеки линк към тези “режийни страници” краде от рейтинга на страниците, които се опитваме да класираме напред.

Това бе основен проблем за SEO до 2005 г., защото единственият начин да се “скрият” тези връзки от търсачките бе с JavaScript, Flash или други не-толкова-добри методи, които няма да ви препоръчвам.

Тогава Google дойде на помощ през 2005 г., чрез въвеждане на “nofollow” атрибут за линкове. Това позволи на уебмастърите да контролират потока PageRank през сайтовете си, без да се налага да правят объркващи компромиси между SEO и използваемост.

В резултат на това, в последните две издания на книгата Бърз старт в SEO, препоръчвах проста стратегия с използване на “nofollow” за линкове към режийни страници – което, използвано на основно ниво, все още е нетна “печалба” за много сайтове и днес.

Все пак, някои неща се промениха и вече не е толкова просто – така че вече не препоръчвам употребата на “nofollow” за вътрешни линкове на вашия сайт.

За съжаление, през 2009 г., Google си взе “nofollow” инструмента от нашите ръце и SEO специалистите отново бяха принудени да избират между “хакове” и ползваемост.

Мат Кътс от Google го обяви на SMX Конференцията за напреднали в Сиатъл, в началото на юни 2009 г. Въпреки че много SEO специалисти реагираха остро на тази промяна, аз предпочитам да го приема и да реагирам по съответния начин.

Сега, вместо да „опазите” рейтинга си, с използването на nofollow на вътрешните връзки целия спестен рейтинг от тях сякаш се “изпарява” – историята е малко по-сложна, но няма значение.

Ако искате повече информация по въпроса, прочетете публикациите ми в блога SEOFastStart.com и се запишете в списъка за имейли, тъй като ще има още актуализации.

Тъй като просто не обичам “хакове” ще започна, като обясня как може да избегнете този избор в повечето случаи. За интересуващите се от по-“напреднали” (да се чете: експериментални, без документация и трудни) методи, ще препоръчам да се запишете за имейл бюлетина и да проверявате редовно блога SEOFastStart.com за следваща информация.

Основи на вътрешните линкове

Ако сте готови със стъпка 1 от процеса Бърз старт, имате списък с думи за търсене и уеб страници, които се опитвате да включите в резултатите от търсенето.

Важна цел на вътрешните линкове е да се фокусира повече PageRank от сайта ви към тези страници. Ако това е първият път, когато преминавате през този процес, вероятно сте се насочили към страници “второ ниво” и към началната страница.

Както споменах в глава втора, количеството PageRank, който страницата може да даде на други страници е ограничен до количеството, което тя получава от входящите линкове. Количеството PageRank, което страницата дава към други страници се разделя поравно между всички изходящи линкове.

Следователно, имаме да правим избор – можем да намалим броя на връзките към по-малко важни страници или да увеличим броят на страниците, линкващи към по-важните ни страници.

В Бърз старт в SEO ще направим по малко и от двете.

Преди да започна с подробните инструкции, позволете ми да въведа малко HTML в историята под формата на “поименни котви” (named anchors). Тагът “котва” (<a>) линква към URL – всички знаем това, нали?

Поименните котви ни позволяват да направим връзка към конкретно място от дадена страница. Например, ако имате страница (да речем, about.html) с вашата политика за конфиденциалност, условията на употреба, информация за контакти и т.н. може да добавите поименни котви на тази страница над всяка секция, така:

<a name=”privacy”>Политика за конфиденциалност: </A>

Сега, когато искаме да сложим линк към тази страница от другаде и да заведем посетителите директно към раздела конфиденциалност, ние линкваме по този начин:

<a href=”about.html#privacy”> Конфиденциалност </A>

За паяка на търсачката, частта с поименната котва от този линк е безсмислена. Когато създадете няколко връзки на страница А, сочещи към няколко поименни котви на страница Б, това е реално едно и също като да има само един линк.

Това ни позволява да намалим броя на линковете към режийните страници от гледна точка на търсачката, без да променяме начина, по който линка изглежда за нашите посетители.

Навигация на началната страница

Началната страница е специален случай в системата на вътрешни линкове, защото голяма част от рейтинга на вашия сайт ще се влива в (и излива от) началната ви страница.

Според основния подход за динамични линкове, ето какво искате да направите на началната страница:

Отстранете всички ненужни линкове към “режийни” страници. Не правете това за сметка на ползваемостта – но не е толкова трудно да комбинирате няколко страници (политика за конфиденциалност, условията на употреба, отказване от права, информация за контакти) в една страница и да предоставяте само един линк към тази страница с помощта на поименни котви.

 • Избягвайте да линквате към други уеб сайтове от началната си страница, освен ако нямате добра причина да го направите. Автори на блогове, имайте предвид, че една от идеите за наличието на блог е да се свърже с други сайтове – но все пак може да контролирате изходящите връзки от начална си страница чрез контролиране на пост резюметата, които се появяват там.
 • Ако имате страници с карта на сайта (site map) или “страници за обхождане” (повече за страниците за обхождане по-долу) линк към тях от началната страница ще помогне да бъдат индексирани.

Всъщност, ако направите само тези няколко неща на началната си страница, най-вероятно значително ще подобрите положението си.

Глобална навигация / Вътрешни страници

Ако вашият сайт има “общи” навигационни елементи, направете следното на всички вътрешни страници в целия сайт:

 • Както в случая с началната страница, намалете и тук броя на ненужните линкове.

Използване на карта на сайта (site map) и страници за обхождане

Картата на сайта (site map) трябва да води към страниците от второ и трето ниво… ако успеете да постигнете това само със 150 изходящи връзки от страницата карта. Ако не можете да го направите, може да добавите повече страници карти, или да вземете някои стратегически решения за най-важното си съдържание, тъй като имате само 150 изходящи връзки, с които да оперирате в една страница.

Защо 150 връзки? Защото досега не съм бил в състояние да накарам паяк да мине през 150-тия линк на уеб страницата. Освен ако нямата абсолютно ужасен дизайн (или имате портал като Yahoo), няма причина да имате 150 връзки на която и да е страница. В действителност, моят съвет е да намалите броя им до около 100.

Въпреки, че знаем, че страниците карти са рядко използвани от хора, когато сайта ви е добре проектиран, страницата карта добавя допълнителен тласък на рейтинга на страниците, към които линква. Ако изцяло искате да се откажете от карта на сайта (site map), се съмнявам, че някой ще протестира, но все пак картата е полезна за преливане на PageRank и добавяне на “репутация” (етап 3) към важните страници от сайта ви.

Може да прозвучи малко сложно, но аз обикновено предпочитат да използвам основна карта на сайта (с линк от началната страница), за да съсредоточа линкове към страниците, които се опитвам да класирам, а след това поставям линкове към страниците от второ ниво и режийните страници, които може да са важни за посетителите.

Какво е “страница за обхождане”, тогава?

“Разликата” между карта на сайта и страница за обхождане е въпрос на гледна точка. Картата на сайта изглежда като карта на сайта, а страницата за обхождане обикновено изглежда като всички останали страници от второ ниво на вашия сайт. Тя е просто допълнителна страница, която създавате, за да насочите екстра PageRank и линкове с конкретни текстове (котва текст) към страниците, които присъстват там.

Динамични линкове за напреднали

ВНИМАНИЕ: SEO Централата е установила, че тази част е много сложна. Не опитвайте тези съвети, освен ако не разбирате напълно математиката, свързана с PageRank – включително и всички промени, които Google наскоро обявиха. Това е за “напреднали” оптимизатори. Аз лично се справям много добре със сметките, но дори аз използвам тези техники съвсем рядко. Предупредени сте.

Тласък на страници от трето ниво – динамичен стил на свързване

В повечето сайтове, глобалната навигация линква към всички страници от второ ниво от всяка страница, включително и от началната страница. Това води до натрупване на много PageRank към страниците от второ ниво за сметка на тези от трето.

В старата версия на системата Бърз старт, казвах на хората да избягват кръстосани линкове между страниците от второ ниво или да прикриват тези линкове с JavaScript. Казвах им го, защото наблюдавахме добро увеличение на трафика когато следвахме тези съвети.

Едно време всички мислехме, че това има нещо общо с темите на страниците, които не са тясно свързани и че е добре да ограничаваме нашите “теми” в нещо като “силози”, но сме грешали. Това, което реално сме правили е “тласък на третото ниво”.

Бих искал да благодаря на Лесли Род (Leslie Rohde)  за по-доброто име, което предложи, защото “силоз” звучи глупаво и не описва добре какво наистина се случва.

Когато Google направиха големия “Флорида ъпдейт” в края на 2003 г. и почти всички SEO експерти, които познавах, претърпяха огромни спадове в класирането и трафика, аз наблюдавах огромни увеличения в трафика на сайтовете, по които работех, въпреки че бяха загубили позиции на някои “големи думи”. Сега знам, че стана така, защото тласъкът от трето ниво ни вдигна напред на “дългите ” търсения.

Така че какво е тласък на трето ниво? Ами, просто става въпрос за вземане на част от PageRank от второ ниво и пренасочването му към трето ниво, като извършвате следното на страниците си от второ ниво:

 • На всички страници второ ниво “маскирате” всички връзки, сочещи към други страници второ ниво – освен ако не се опитвате да засилите определена страница.
 • Сега, когато не можете да направите това с nofollow, можете да го направите като скриете тези връзки с Javascript трикове. Което, както вече казах, не ми харесва много…

Това е всичко. На сайт за онлайн пазаруване, това означава, че вашите “страници категории” все още линкват помежду си, но използвайки Javascript, за да скриете връзките между тях. От гледна точка на паяка, глобалната ви навигация е различна на второ ниво.

Още PageRank е пратен надолу към трето ниво (страниците за продукти). На теория, ако не прецакате големите си класирания, трябва да получите повече трафик към продуктовите си страници и да продава повече неща.

Тази материя е сложна. Много е лесно да объркате нещо. Лесно е да се простреляте в крака. Ако объркате нещо, може да отнеме седмици да разберете и още толкова да оправите нещата. Така че бъдете внимателни и не го правете, просто защото можете. Много рядко е необходимо.

Имайте здрав разум и не забравяйте, че тласъка на трето ниво може да помогне в краткосрочен план (увеличавайки трафика към продуктовите страници), но може да навреди в дългосрочен план (като затруднява класирането на страниците от второ ниво).

Алтернатива на тласъка на трето ниво: Страници за обхождане

“Тласъка на трето ниво” има за цел да реши един основен проблем – че е трудно страниците от по-дълбоките нива да бъдат индексирани и класирани. И, по мое мнение, винаги се е справял с първия проблем по-добре от втория.

Така че, като алтернатива, нека обсъдим една друга техника, която преподавам в продължение на много години: страници за обхождане.

Първо, нека разгледаме защо имате “PageRank проблем” в третото ниво на вашия сайт.

Както си спомняте, всички страници от второ ниво получават линк от главната страница – в действителност, това е, което определя страницата за второ ниво. Трето ниво страници не получават линк от началната страница – пак, това е просто определение.

Така че, като се движите от първо ниво към второ ниво, всички страници от второ ниво получават приблизително еднакво количество “линк сок” или PageRank от вътрешността на сайта. Позовавам се на това като на “равенство на второ ниво” в класовете ми за напреднали.

Както често се случва, сайт за пазаруване е най-ясния пример. В този сайт, имате страници “категории” на второ ниво, където има списък с продуктите за продажба и линкове към продуктови страници от трето ниво.

Ако страниците-категории имат еднакви стойности PageRank, но някои категории съдържат повече продукти, продуктовите страници (тези, в по-малките категории) получават повече PageRank в сравнение с други (които са от по-големите категории).

Сега може да “разделите” някоя категория на по-малки под-категории и това е вариант, но може да не се отрази много добре на нивото на привличане на нови клиенти – което означава, че продажбите ви могат да спаднат.

Идеята за страници за обхождане е да се създадат тези допълнителни страници-категории и да има линк към тях от началната страница – но не и от основната навигация. За страниците за обхождане можете да използвате линковете в долния край на страницата (footer), както линквате към страницата карта на сайта.

В зависимост от ситуацията, създаването на под-категории и добавянето на линк от страницата-майка също може да помогнат, но със сигурност няма да докара толкова много сок, колкото ако има линк от началната страница.

О, да – да не забравим за втория проблем – как да класираме страниците от трето ниво? Страниците за обхождане, като и картата на сайта, изпращат също и текстови връзки (с подходящ текст котва) към страниците ви от трето ниво, за да им помогнат да се класират – нещо, което простото “скалпиране” на структурата на сайта ви (както и при тласъка на трето ниво) не прави.

Навигация в кръг (Циркулярна навигация)

Циркулярната навигация се използва на трето ниво. По принцип, ако имате една категория (второ ниво) и няколко страници в трето ниво, слагате линкове между страниците от трето ниво като в кръг.

Ако имате A, B, C, D, E, F страници в трето ниво, вие линквате А към B и F, B към А и C, и т.н. Единият линк сочи към предишната страница, а другия – към следващата страница. Уеб пръстените (ако някой ги помни) работеха така.

Това просто разпределя още малко PageRank между страниците от трето ниво и ви дава още едно място да добавяте котва текст, за да подобрите репутацията на връзката на тези страници.

“Трапецовидната техника на глупавото котенце”

ОК, няма такова нещо като Трапецовидната техника на глупавото котенце. Това беше шега. Това, което описах дотук, са основните начини за структуриране, които използвам, но вие можете да измислите и свои собствени. От гледна точка на паяка, структурата на сайта ви може да изглежда като си решите, стига да използвате линкове.

Стига толкова за динамичните линкове и премахването на връзки, нека да поговорим за добавянето на някои връзки обратно.

Използване на котва текст (текстов линк) за репутация на линка (етап 3)

Ключови думи в линковеВъпреки, че вече споменах за репутация на линка и за котва-текста, още не съм навлизал сериозно в темата досега.

Онези читатели, които имат известен опит със SEO вероятно чакат с нетърпение тази тема, но нейното място идва чак сега, след като установим стратегията за ключови думи и решим как да изглежда структурата сайта ви.

След като вече сме готови с всичко това, мога да ви издам една малка тайна: котва текстът и репутацията на линка може да се окажат най-важната част от SEO!

Разбира се, оптимизирането на съдържанието на страницата (следващата глава) също е важно, но за търсачката днес, думите, които се използват в линковете, сочещи към тази страница, са изключително важни.

Докато сте ограничени в това, което можете да направите на страницата, реално няма ограничение за броя на връзките, които могат да сочат към страницата.

Отново ще говорим за това в глава 6 (Намиране на линкове), особено с най-важните ви термини за търсене, защото ще искате да засилите репутацията на своите страници още повече с текст в линка от други сайтове.

Засега, нека се съсредоточим върху това, което можем да направим в рамките на сайта и се уверим, че покриваме основните изисквания. Идеята на това упражнение е да насочите линкове към страниците, които се опитвате да класирате, като използвате всички термини за търсене, по които искате да класирате страницата.

Как работят линк репутацията и котва текстът

Уверете се, че покривате вашите бази и имате котва текст за всеки вариант на всеки термин за търсене за всяка страница, най-малко веднъж или два пъти. Това означава, кръстосано линкване от една страница към друга, използвайки ключовите думи в текста на връзката.

Ако се опитвате да помогне на страница А да се класират на “лилави маймунски шапки”, можете да поставите линк от страница Б към А с текст “лилави маймунски шапки” в линка, така:

Ние също така предлагаме голям избор на <a href=”a.html”>лилави маймунски шапки</A>.

Сега страница Б е изпратила някаква линк репутация на страница А. Страница А трябва да е малко по-високо в резултатите, когато хората търсят лилави маймунски шапки.

За по-конкурентни термини вероятно ще трябва да се върнете и да добавите още текстови връзки, за да ви помогнат да подобрите класирането. Вътрешните връзки като тези могат да ви помогнат само толкова. Ще се наложи да прекарате известно време за привличане на линкове от останалата част от Мрежата (глава 6).

Ако знаете, че даден термин за търсене е много конкурентен, върнете се и се добавете няколко допълнителни линка на този етап. Ако изостанете този път, ще можете да наваксате в етапа за измервате на резултатите и усъвършенстване на стратегията.

В този етап ще ви обърна внимание към два вида линкове, които могат да сочат към уеб страница:

 • Навигационни връзки – тези, които се намират в глобалната ви навигация и в навигацията за част от вашия сайт. Това може да включва връзки, които сте добавили към футера (footer) на страниците си.
 • Контекстуални връзки – тези, които се намират в текста на отделна страница в интернет. Тези връзки могат да увеличат използваемостта и възвръщаемостта, както и да увеличат репутацията на връзката на целевата страница.

Глобална навигация

В повечето случаи, количеството текст, който можете да използвате в навигационните линкове е ограничен, тъй като мястото на екрана е ограничено. Не се опитвам да се боря срещу това, тъй като използваемостта е от първостепенно значение.

Един много важен линк, който почти винаги ще присъства в общата ви навигация е линка към началната страница на сайта ви.

Заради начина, по който търсачките възприемат репутацията на линка (котва текста), ви препоръчвам да използвате формат, който да позволява да включите някои ключови думи в първия линк от всяка страница към началната ви страница, но също така да имате линк “начало” (home), някъде в навигацията си.

Общата ви навигация обикновено ще съдържа текст линкове към страниците от второ ниво. Реално, ако нямате текстов линк към страница от глобалната си навигация, може да я считате за страница от трето ниво от гледна точка на потребителя.

За всяка една от тези страници на второ ниво, най-вероятно имате основен термин и клъстер от сродни термини от стъпка 1 (стратегия за ключови думи). В общата си навигация, обикновено използвате основния термин в текстовия линк към тази връзка.

Това помага да увеличите репутацията на линка на страницата за този основен термин, чрез линкване към него от много различни страници. Това помага за основния термин, но не е задължително да помага за вариациите и модификаторите, които също са важни за цялостния профил на страницата.

Навигация на секции

Страниците ви от второто ниво, в ролята им на пътни карти, вероятно съдържат препратки към страници от трето ниво. Следователно ще използвате страниците от второ ниво, за да стимулирате линк репутацията на страниците от трето ниво с помощта на ключови думи в текста на линковете, където смисъла за потребителите не се губи.

Ако използвате навигационен стил „пътеки” (breadcrumbs) във вътрешните си страници, можете да използвате “начало” (home) за текста на линка към началната страница, но може да използвате и основната дума за търсене на началната си страница, без да объркате никой – всички сме запознати с използването на навигационни пътеки по сайтовете и знаем, че линка от лявата страна ще ни отведе обратно към началната страница на сайта.

Можете ползвате това и още една стъпка по-нататък – на страниците от трето ниво, и да сложите малко по-различен текст за второто ниво в пътеката – просто бъдете внимателни. Промяна на текст тук може да стане въпрос на използваемост, ако посетителите не разберат къде ще ги заведе линка, но леки вариации (“бебешки подаръци” срещу “подаръци за бебетата”) не биха представлявали проблем.

Използване на контекстуални линкове

Освен линкове, които се намират в навигацията на сайта ви, можете да свържете една страница с друга, използвайки ключови думи, които се съдържат в текста на страницата. Ако в страница-категорията за цветни джунджурии се споменава, че също продавате и джунджурии от хром, можете да използвате това като възможност за линк към страницата за джунджурии от хром.

Понякога това се получава съвсем естествено, като в горния пример – защо да не дадете на посетителите линк там, така че да могат да отидат на страницата, за която става дума и да видят продуктите, за които говорите?

Понякога ще ви се налага да създадете текст, с цел да сложите линк. Той може да е под формата на допълнителни редове в горната или долната част на страницата, или дори като допълнителна страница (от трето ниво), която предлага конкретна информация и линкове към няколко други страници с котва текст.

Направете го да има смисъл

Едно от нещата, които никак не харесвам е да гледам линк някъде само, за да се добави котва текст. Ако установите, че става така при вас, или потърсете по-подходящ контекст за линка, или помислете за добавяне на ново съдържание.

Има добри шансовете, вече да ви трябва ново съдържание, за да обхванете стратегията си за ключови думи – използвайте това съдържание разумно и ще получите двойна полза. Не само ще разширите профила на сайта си, като обхванете повече думи за търсене, но и ще можете да използвате това допълнително съдържание, за да подкрепите стратегия за ключови думи на други страници.

Наистина ли е важно всичко това?

Не знам, защо не попитате Амазон и Уикипедия? Как мислите – получават ли те много трафик от търсачките? Тези два сайта имат много входящи линкове, но основната причина, поради която се появяват толкова често в резултатите от търсенето е, че страниците им са масово линкнати помежду си, с текстови връзки.

Опитайте да потърсите заглавие на книга в която и да е търсачка и имате добри шансове да попаднете на Амазон в горната част на резултатите. Когато разгледате продуктовата страница на Амазон, ще видите връзки към други продукти, които те препоръчват. Хората, които купиха тази книга, също купиха тази книга, с това заглавие.

Всички тези линкове означават, че всяка страница на Амазон допринася с линк репутация на много други страници. Колкото по-голям обем продажби реализира заглавието, толкова повече линкове получава и толкова по-вероятно е Амазон да излезе на първа позиция, когато търсите за тази книга.

Сега потърсете информация за някоя известна личност или някаква стандартна енциклопедична тема. Появи ли се Уикипедия? Вероятно. Ако използвате инструмент като Yahoo Site Explorer  за разглеждане на линковете, сочещи към някоя страница, на сайта на Уикипедия, ще откриете, че те имат няколко, а по-вероятно стотици, богати на ключови думи връзки, сочещи към тази страница, в рамките на самия сайт на Уикипедия.

Стратегията на Амазон е умишлена и въпреки че помага за оптимизацията на сайта, това не е основната им мотивация. Всички тези връзки помагат на потребителите да намерят правилната книга за тях и това е спомогнало сайта Amazon.com да се превърне в една изключително мощна машина за продажби. Линковете в Уикипедия нямат нищо общо с оптимизация. Направени са от редакторите за да подобрят ползваемостта на сайта.

Тези два примера вероятно са ви дали по-добра представа за това как можете да използвате котва текст и вътрешни линкове за постигане двойна полза – оптимизация и използваемост. Сега, когато изчерпахме още една тема, нека преминем към още един важен етап.

Подобряване проникването в индекса (етап 4)

Пенетрация в индексаОсвен в някои много необичайни обстоятелства, повечето от нас дори не биха помисли да направят уеб сайт със само една страница, нали?

Колкото повече страници имате, толкова повече ключови думи може да таргетирате, които предлагат повече възможности да се появите в резултатите от търсенето и да увеличите “сока”, който разпръсквате. Повече е по-добре, нали?

Това е очевидно за всички. Каквото не е очевидно е, че всяка търсачка има своя собствена идея за това колко страници има на сайта ви. Това се нарича “проникване в индекса” – колко и кои страници всъщност са индексирани от търсачките.

За търсачката, страница, която не е в техния индекс, просто не съществува. Ако насочвате линкове към страници, които не са индексирани, PageRank (сока) който пращате към, тях изчезва във въздуха.

Затова е важно, в дългосрочен план, да се знае кои страници са индексирани, кои не са и да се предприемат стъпки, за подобряване на това състояние. В дългосрочен план, целта ви е целият ви сайт да е индексиран. Първата стъпка е да проверите дали изобщо сте индексирани.

Как да подобрите положението

За упражнение, вземете една от страниците от сайта, която не е индексирана и сложете линк към нея от няколко страници, които са включени в индекса. Изчакайте няколко седмици и проверете отново дали вашата страница е преместена в индекса.

Премести ли се? Ако става, може да повторите процедурата, за да преместите още страници в индекса. Ако не проработи, тогава може би трябва да работите по увеличаване PageRank на сайта ви.

Това би могло да означава просто да привлечете повече линкове към сайта като цяло (глава 6) или да привлечете линкове от други сайтове към разделите на сайта, които не се справят добре. При установени сайтове, обикновено може да постигнете много само с използването на линкове от вашия сайт.

Ако за пръв път минавате през процеса Бърз старт, не се тревожете все още за индексиране. Ще имате много възможности да преразгледате този етап, след като развиете и оптимизирате съдържанието си, изградите линкове и започнете да измервате резултатите.

Ключови точки за “напредналите”

Има няколко точки, които искам да са напълно ясни, затова ги посочвам още веднъж тук самостоятелно:

Когато решите да прикриете или премахнете линкове от страница А към страница Б, най-добре е да премахнете всички линкове.

Ако използвате няколко линка от страница А към страница Б, може да очаквате, че единственият линк, който ще стане част от котва текста/линк репутацията за страница Б е линкът, който се появява пръв в кода.

Това означава, че може би ще пожелаете да промените кода на сайта си, така че да сложите богати на ключови думи контекстуални линкове на челно място в кода. Един добре оптимизиран дизайн би използвал таблици или CSS, за да сложи “съдържанието” на страниците ви на първо място в кода, преди елементите от навигацията.

Ако откриете, че не можете да схванете концепциите за динамично свързване, или се страхувате, че ще объркате нещо, не ги използвайте! Винаги можете да получите повече линкове от вън за секциите от сайта, които се нуждаят от повече линк сок.

Присъединете се към разговора

Ние продължаваме да развиваме портала на Бърз старт в SEO и там ще добавям казуси и допълнителни уроци за всяка стъпка от процеса. Можете да ни помогнете да развием това съдържание като публикувате вашите коментари и въпроси в раздела за структурата на сайта на адрес:

http://www.seofaststart.com/structure

Copyright © SEO Fast Start by Dan Thies
SEO Fast Start
© Превод на български SiterShow.com

Бърз старт в SEO

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *