Как Google бота преценява стойността на една страница

Как оценя страницата ни Google роботаGoogle роботите събират информация за уеб страниците ни от множество източници: от обхождането на страницата, от това какво търсят хората, както и от безплатните Google toolbar, Android и браузера Chrome. Тук ще намерите добри примери за това какви данни събира Google, за да оцени доколко вашата страница е качествена и е добре да я покаже в резултатите (вижте още статията на SEOmoz 4 On-page SEO Graphics):

При обхождането на страницата и анализа на съдържанието Google бота събира и анализира следната информация:

  • Оформление на страницата: Какво е качеството на дизайна на страницата ви сравнено с това на страниците, които са преценени положително/отрицателно от Google оценителите*?
  • Съдържание/Реклама: Какво е съотношението съдържание към реклама?
  • Съответствие: Доколко е свързано съдържанието на страницата с търсения термин и с това какво човекът, който търси, е имал предвид?

 Чрез потребителското поведение от взаимодействието с резултатите от търсенето, Google преценява:

  • Повторни посещения: С каква честота търсещите се връщат към вашия резултат или кликат друга страница, след като са посетили вашата?
  • Кликове: Какъв е процентът на хората, които кликват на страницата в сравнение с кликовете към другите резултати от търсенето?
  • Социални сигнали: Търсещите отбелязват ли резултата като спам или му дават „+1“?

От данни от Google Toolbar, Android и Chrome търсачката преценява:

  • Време на сайта: Колко време прекарва средно-статистическият посетител на страницата ви?
  • 1 или повече страници: Посетителите разглеждат ли и други страници от сайта ви след като са видели тази страница?
  • Сравнение: Тези данни за потребителското поведение как се съотнасят с данните, които имат от оценителите?
* Google оценителите са потребители, които дават оценка на уеб сайтове според набор от критерии. Тези оценки Google инжинерите вкарват в алгоритъма на търсачката. Този подход бе въведен с Google Панда алгоритъма, с който Google наблегнаха много на качеството на съдържанието на сайтовете.

 

 

About Катя Иванова

Уча и практикувам SEO вече повече от 12 г. Благодарение на Google винаги има нови неща за научаване :) SEO е стратегия за онлайн бизнеса. SEO помага да се оценят възможностите и да се проучи потребителското поведение. Харесва ми, защото ми позволява да се запознавам с много различни хора и бизнеси. SEO ми харесва най-вече заради резултатите. Страхотно удоволствие е да видиш как трафикът и продажбите растат благодарение на усилията на екипа ти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*