Нови ранкинг фактори за Google

Тези ранкинг фактори придобиват все повече влияние при класирането на сайта в Google.

Ранкинг фактори за Google

Ранкинг фактори за Google

Скорост на сайта – Скоростта на зареждане на сайта е ранкинг фактор, който Гугъл се опитват да наложат от известно време. Въпреки това има доста сайтове, които изглежда не се интересуват от това – натоварени са с огромни изображения или мултимедии, които бавят зареждането на сайта. Специално при оптимизация на сайтове за мобилни телефони е много важно сайтът да се зарежда бързо, защото Гугъл определено предпочитат леки сайтове.

Сигнали от социални мрежи – Twitter, Quora и дори Friendfeed са използвани от Социалната търсачка на Гугъл за популяризиране на резултати от социални мрежи, но също влияят и върху обикновените резултати. Стотици туитове от истински акаунти, които имат някакъв авторитет могат да избутат сайта ви значително напред. Няколко туита от авторитетни акаунта или дори едно споменаване в Google Buzz е достатъчно за да индексира сайта ви. Гугъл наскоро продобиха аналитичния инструмент за социални медии PostRank и могат да измерват това още по-добре.

Ползваемост – с Панда апдейта на Гугъл, насочен основно върху качеството на сайтовете в резултатите, беше въведен нов ранкинг фактор: ползваемостта. Сайтовете бяха преглеждани от хора и техните оценки бяха вкарани в алгоритъм, който бе представен като директен фактор за подреждане в резултатите.

Изходящи линкове – вече минаха две години откакто Мат Кътс (Matt Cutts) разкри, че изходящите линкове към авторитетни сайтове са положителен ранкинг фактор, също както линкове към лоши сайтове са негативен.

Google +1 – с пускането на Google +1 беше обявено, че +1 гласовете ще бъдат ранкинг фактор. Доста сайтове не са се възползвали все още от този бутон, въпреки, че инсталирането му е по-лесно от това да се сложи Like бутон за Facebook.

Брадниране – през годините браднирането стана един от най-важните ранкинг фактори за Гугъл. Направете така, че хората да познават името ви и да линкват към вас с него. По този начин ще се наложите като марка докато по-общите сайтове ще се местят надолу в класацията. Вероятно е дори Гугъл да брои споменавания на името/марката ви, които нямат линк към вас. Колкото повече говорят за вас, толкова по-добре.

Колко кликат на страницата ви (click through rate) – Гугъл може да измери колко хора реално кликат на сайта ви от резултатите. Дори може да видите резултатите в Google Webmaster Tools. Логиката е, че колкото по-малко кликат, толкова по-малко ценен е сайтът ви. Направете мета описанието си и заглавния таг зарибителни, а не просто да ги тъпчете с ключови думи, както ставаше преди 10 години.

Четимост – Гугъл измерва и нивото на четимост на текста. По-разбираемите текстове задържат по-широка аудитория на сайта ви.

Реклама към съдържание – прекалено многото реклами на сайта ви могат да означават лоша карма за сайта, защото могат да го сметнат за сайт със тънко съдържание, който има повече реклама, отколкото текст. Ако използвате Adsense това сигурно е още по-лесно да се разбере.

Тема на сайта който линква към вас – Търсачките все повече се оптиват да разберат значението на заявката, за да върнат най-добрите резултати. Гугъл е все още в начален етап, но вече има значение за какво се отнася сайта, който линква към вас. Т.е. да се слага SEO статия на сайт за градинарство може би не е добра идея.

Възраст на страницата (не на домейна) – Гугъл все повече се интересува от показване на датата на създаване на статията. Дори и да не е ранкинг фактор, това ще повлияе на посещенията на сайта ви. Колкото по-стара е страницата, толкова по-малко вероятно е хората да я кликнат.

Скорост на набиране на линкове – това е скоростта с която даден сайт трупа линкове за определено време. Ако получите много линкове твърде бързо, може да бъдете филтрирани от Гугъл. От друга страна една добра кампания, която има голям отклик (т. нар. viral campaign) с голям брой линкове в рамките на часове или дни може да ви изтласка напред в резултатите.

Отслабване на линковете – с остаряване на съдържанието, много линкове се оказват счупени. Или дори по-лошо – някои линкове може да бъдат насочени към лоши квартали. Така, че остаряването на страницата и съдържанието може да ви нарани в два аспекта – или като покаже, че съдържанието е създадено преди доста време или, по-директно, като ви накаже, че линквате към лоши сайтове.

Котва текст на вътрешни линкове – котва текстовете (anchor texts) на вътрешните ви линкове е важен ранкинг фактор, така, че не кръщавайте страниците си “услуги”, а “seo услуги”.

Алтернативен текст (alt text) – алтернативният текст, който слагаме в имидж таговете е важен първо за хората с нарушено зрение, които рачитат на четци и второ, за имидж резултатите на Гугъл, които могат да донесат едно добро количество трафик към сайта ви.

Позиция на линка на страницата – през годините Гугъл напредваше в усилията си да определи къде по-точно на страницата се намира линка – във футъра, в страничната лента или в редакционната част. Линковете в текста, разбира се, са най-добри.

Естествен линк профил – естественият линк профил се състои от всякакъв тип линкове – брандирани, дълбоки, nofollow линкове, дори линкове от нискокачествени сайтове. Засега е ясно, че Гугъл трябва да следи общия линк профил на сайта. Ако сайтът ви има линкове само от една географска област, сайтове със специфична тематика или специфични линкове (например блог коментари), това ще доведе до съответното подреждане на сайта ви.

Дълбоки линкове – с новия Панда алгоритъм, сайтове с много страници, които нямат външни линкове към тях, бяха изместени надолу в резултатите. Досега беше достатъчно да имаш авторитет на главната страница, за да избуташ напред хиляди вътрешни страници. Отсега нататък вътрешните страници имат значение за т. нар. 3+ думи (long tail).

Линк география – както споменахме и по-горе линкове от Великобритания са добри за сайтове, които искат да се ранкват добре във Великобритания. Ако искате да имате добри позиции и в САЩ, ще трябва да промотирате статиите си когато в САЩ е ден – това работи и за Twitter.

Разнообразие на входящите линкове – Линковете от много разнообразни сайтове са много важни за естествения линк профил. Този фактор е важен и ето един пример защо това е така – представете си един нов сайт, който си купи няколко линка от големи авторитетни сайта, но няма нито един линк от домейни с малка или никаква важност за Гугъл. Изглежда доста подозрително.

Тези ранкинг фактори губят тежест или дори могат да имат негативно влияние

“Харесвания” във Фейсбук (Facebook likes) – напоследък имаше доста новини, че “like”-ванията във Фейсбук не засягат класирането в Гугъл. Досега, след едно разкритие преди няколко месеца, се смяташе, че Гугъл брои “like”-ванията от публични профили (профили, които са достъпни за всички)

Котва текст на входящите линкове – когато всеки линк към сайта ви е с един и същ котва текст (anchor text), това изглежда странно за Гугъл и тази пре-оптимизация може да ви навреди.

Дължина на съдържанието – Откакто Гугъл се оптива да намали влиянието на фермите със съдържание (content farms) дължината отслабва като фактор при класиране в резултатите сравнено с качеството на текста

Брой входящи линкове – преди време броя на линковете беше много важен. Но сега Гугъл преценя къде точно се намира този линк, като по този начин огромният брой линкове от футъри на блогове излязоха от играта.

Гъстота на ключовите думи – колкото по-голяма е гъстотата на ключовите думи, толкова по-вероятно е Гугъл да ви накаже за прекаляване с ключови думи, което от своя страна намалява четимостта на страницата.

Мета таг keywords – нито една от главните търсачки не използва вече този таг.

Базирана на статията 30 (New) Google Ranking Factors You May Over- or Underestimate – с малко преработка и съкращения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*