Оптимизация на сайта за напреднали – съвети от SEOmoz

SEOmoz предлагат чудесни ресурси за SEO. По-долу може да намерите видеото с последните им препоръки за оптимизации, които може да направите на страниците си (on-page SEO). Видеото е на английски, затова ще се опитам да ви предам 5те тактики:

 1. Семантично свързани ключови думи
  Освен основните ключови думи, които искате да таргетирате, текстът ви трябва да съдържа и думи, които са семантично свързани с ключовите. Това е нещо, което Google бота очаква да открие в текста. Например: на думата котка свързани думи са тигър, котешка храна, домашен любимец.
 2. Анализ по параграфи
  Google ботът прави анализ на секциите в страницата ви. Основния ви текст, страничното меню, секции с линкове, футър. Ясно е, че не всички секции са насочени към основната тема на страницата. В зависимост от това доколко се придържате в текста към заглавието, което сте написали, ботът преценява дали да ви индексира за думата, която имате в заглавието или по друга дума, за която говорите в текста.
 3. Вътрешни линкове
  Google твърдят, че вземат под внимание линковете, които сте включили в текста. Ако линквате към добри източници, това, ще се отрази положително на ранкинга ви. The New York Times са взели предвид тази препоръка и вече слагали повече изходящи линкове в текстовете си, което се е отразило положително на класирането им в резултатите на Google.
  Изходящите линкове, освен това, ви поставят в статистиките на другите сайтове, като референтен сайт. Това ще ги накара да се замислят дали и те да ви препоръчат и да сложат линк към вас. Това е добър начин да градите линкове.
 4. Доволни ли са посетителите
  Google имат много източници, от които да събират данни как посетителите използват сайта ви. Имат Google Chrome (браузерът им се използва вече от 25% от интернет потребителите), Google toolbar, безплатен безжичен интернет в САЩ, имат взаимоотношения с интернет доставчици – все начини с които да разберат колко време хората стоят на сайта ви, дали разглеждат други страници, дали идват повторно – т.е. дали харесват сайта ви.
 5. Качество на съдържанието
  За да са доволни посетителите, е много важно съдържанието на страниците ви да е качествено. Ако потребителите го харесат, Google ще разбере това. Затова постарайте се текстът ви да е:
  • граматически издържан;
  • да е уникален, а не темплейт, на който да сменяте по 5 думи на страница, а останалото съдържание да се повтаря;
  • украсен с картинки и видео, за да го направите по-привлекателен за посетителите;
  • допълнен с коментари от посетителите. (Прочетете повече за качеството на съдържанието според Google Панда.)
Тук може да намерите транскрипта на видеото Advanced On-Page Optimization

Wistia

 

About Катя Иванова

Уча и практикувам SEO вече повече от 12 г. Благодарение на Google винаги има нови неща за научаване :) SEO е стратегия за онлайн бизнеса. SEO помага да се оценят възможностите и да се проучи потребителското поведение. Харесва ми, защото ми позволява да се запознавам с много различни хора и бизнеси. SEO ми харесва най-вече заради резултатите. Страхотно удоволствие е да видиш как трафикът и продажбите растат благодарение на усилията на екипа ти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*