Google криптира данните за търсене на логнатите потребители

Миналата седмица Google обявиха, че, за да увеличат сигурността на предаването на данни по мрежата, постепенно ще въвеждат криптирано търсене за логнати потребители. Това означава, че за хората, които търсят в Google и са се логнали в своите Google акаунти, данните от търсенето ще се изпращат в криптиран вариант (с SSL).

Това е добре от гледна точка на сигурността на личните данни. Но за хората, които следят статистиката на сайтовете си в Google Analytics (както и с други статистически инструменти), това означава по-малко информация. Криптирането на търсенето на логнатите потребители означава, че вече няма да можем да виждаме от какви ключови думи са дошли на сайта логнатите юзъри.

Какви ще са последиците от SEO гледна точка:

  • В Google Analytics общият брой посещения на сайта ще се отчита както преди.
  • Ще имаме данни, че логнатото посещение идва от Google organic.
  • Ще имаме и информация за страницата, на която е дошъл посетителя откъдето ще можем да се ориентираме какво съдържание е търсел.
  • НО няма да знаем с какви ключови думи са дошли логнатите потребители (query string = „not provided“).
  • Ако търсенето идва от платен клик от реклама в Google, данните за ключовите думи ще присъстват.
  • Освен това, Google Webmaster tools продължава да доставя агрегираните данни за импресиите и кликовете на сайта ни.

Google твърдят, че засега само около 7% от хората извършват търсене като са логнати в акаунта си, но с разпространението на Google+ този процент неминуемо ще расте. Може да прочетете повече за промените в статията на Search engine watch SEOs Strike Out as Google Encrypts Signed-in Search Data.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*