Google указания за уебсайт администратори

Тук ще намерите указанията за уеб администратори на Google преведени на български. Ето я и Английската версия на Google webmaster guidelines.

Указания за дизайн и съдържание

 • Създайте сайт с ясна йерархия и текстови линкове. Всяка страница трябва да бъде достъпна от поне един статичен текстов линк.
 • Предложете на своите потребители карта на сайта, с линкове, които сочат към важните секции в сайта ви. Ако картата на сайта съдържа прекалено много връзки, може да я разбиете на няколко страници.
 • Линковете на всяка страница трябва да са разумен брой (до 100).
 • Създайте полезен, богат на информация сайт, със страници, които ясно и точно описват съдържанието ви.
 • Мислете за думите, които вашите потребители биха използвали, за да намерят страниците ви и се погрижете сайтът ви да ги съдържа.
 • Опитайте се да използвате текстове вместо картинки, за изобразяване на важните имена, съдържание и линкове по сайта. Google бота не разпознава текст, който се съдържа в картинка. Ако ви се налага да използвате картинки за текстово съдържание, използвайте „ALT“ атрибут, за да добавите няколко думи описателен текст.
 • Погрижете се <title> елементите и ALT атрибутите да са описателни и правилни.
 • Проверявайте за счупени линкове и правилен HTML.
 • Ако сте решили да използвате динамични стрици (т.е. URL-то на страниците съдържа знака „?“), имайте предвид, че не всеки бот на търсачка обхожда динамични страници толкова добре колкото статични. Добре е да държите параметрите кратки и броят на страниците – неголям.
 • Прегледайте препоръките ни за изображения и видеа.

Технически указания

 • Използвайте текстов браузер като Lynx, за да прегледате сайта си, защото повечето паяци на търсачките виждат сайта ви подобно на Lynx. Ако готините неща като JavaScript, cookies, session IDs, frames, DHTML, или Flash пречат на сайта ви да се вижда в текстов браузер, тогава паяците на търсачките може да имат проблем с обхождането на сайта ви.
 • Позволете на ботовете на търсачките да обхождат сайта ви без session ID-та, които да описват пътя им по сайта. Тези техники са полезни за проследяване на индивидуалното потребителско поведение, но начинът на достъп до сайта на ботовете е абсолютно различен. Използването на тези техники може да доведе до непълно индексиране на сайта ви и ботовете могат да елиминират URL-та, които им изглеждат различни, а реално сочат към една и съща страница.
 • Уверете се, че уеб сървърът ви поддържа If-Modified-Since HTTP header. Това позволява на сървърът ви да каже на Google дали съдържанието ви се е променило от последния път, когато сме обхождали сайта ви. Това ще ви спести уеб трафик.
 • Използвайте robots.txt файла. Той казва на бота кои директории може или не може да обхожда. Уверете се, че го подновявате редовно, за да не би без да искате да блокирате Google бота. Посетете http://www.robotstxt.org/faq.html за да научите как да инструктирате робота, когато посещава сайта ви. Може да тествате robots.txt файла си и да се уверите, че го използвате правилно с robots.txt инструмента за анализ достъпен през Google Webmaster Tools.
 • Положете разумни усилия рекламите да не повлияват на ранкинга ви в търсачката. Напр. AdSense рекламите на Google и линковете от DoubleClick са блокирани от обхождане с помощта на robots.txt file.
 • Ако компанията ви купува система за управление на съдържанието, уверете се, че тази система създава страници и връжки, които търсачките могат да обхождат.
 • Използвайте robots.txt, за да ограничите обхождането на страници с резултати от търсене или други авто-генерирани страници, които не добавят много стойност за потребителите, които идват от търсачки.
 • Тествайте сайта си и се уверете, че изглежда добре на различните браузери.
 • Следете представянето на сайта си и оптимизирайте времето за зареждане. Целта на Google е да осигури на потребителите най-подходящите резултати и те да останат доволни. Бързите сайтове увеличават задоволството на потребителите и увеличават цялостното качество на мрежата (особено за потребители с ниска скорост на интернет връзката) и се надяваме, че с подобряването на сайтовете, цялостната скорост на мрежата ще се подобри. Google силно препоръчва всички уеб администратори редовно да следят представянето на сайтовете си с помощта на Page SpeedYSlowWebPagetest, или други инструменти. За повече информациям инструменти и ресурси, разгледайте Да направим мрежата по-бърза. Освен това Site Performance tool, който може да намерите в Webmaster Tools, ви показва скоростта на сайта както я усещат потребителите по целия свят.

Указания за качество

Тези указания за качество покриват най-честите форми на измамно или манипулативно поведение, но Google може да реагира отрицателно и на други подвеждащи практики, които не са изброени тук (напр. изиграване на потребители чрез регистриране на домейни с правописни грешки на добре познати уеб сайтове). Не е безопасно да се предполага, че само защото определен измамни техника не са включени на тази страница, Google ги одобрява. Уебмастъри, които използват енергията си като спазват основните принципи, ще осигурят много по-добър потребителски опит и като резултат ще се радват на по-добро класиране от тези, които прекарват времето си в търсене на „вратички“, от които да се възползват.

Ако смятате, че друг сайт злоупотребява с указанията за качеството на Google, моля, съобщете за този сайт на https://www.google.com/webmasters/tools/spamreport. Google предпочита да развива мащабни и автоматизирани решения на проблемите, така че се опитваме да сведем до минимум ръкопашния бой със спама. Спам докладите, които получаваме, са използвани за създаване на мащабни алгоритми, които разпознават и блокират бъдещи опити за спам.

Указания за качеството – основни принципи

 • Правете страниците си главно за потребителите, а не за търсачките. Не заблуждавайте потребителите си и търсачките като представяте различно съдържание на потребителите от това, което показвате на търсачките – това обикновено се нарича „прикриване (cloaking)“.
 • Избягвайте трикове, които целят да се подобри класацията ви в търсачката. Добро правило е да се запитате дали ще се почувствате удобно да обясните какво сте направили на уеб сайт, който се конкурира с вас. Друг полезен тест е да се попитате „Дали това помага на потребителите ми? Щях да правя това, ако търсачките не съществуваха?“
 • Не участвайте в линк-схеми, които целят да увеличат класирането на сайта ви или PageRank-а ви. По-специално, избягвайте връзки към уеб спамери или „лоши квартали“ в мрежата, тъй като собственото ви класиране може да пострада неблагоприятно от тези линкове.
 • Не използвайте неоторизирани компютърни програми за добавяне на страници, провка на класиране и др. Такива програми консумират изчислителни ресурси и нарушават нашите Условия за ползване. Google не препоръчва използването на такива продукти като WebPosition Gold ™, които изпращат автоматични или програмни запитвания до Google.

Ръководствата за качеството – конкретни насоки

Ако установите, че сайта ви не отговаря на тези указания, можете да го модифицирате, така че да е съобразен с указанията и след това да го представите за преразглеждане.

About Катя Иванова

Уча и практикувам SEO вече повече от 12 г. Благодарение на Google винаги има нови неща за научаване :) SEO е стратегия за онлайн бизнеса. SEO помага да се оценят възможностите и да се проучи потребителското поведение. Харесва ми, защото ми позволява да се запознавам с много различни хора и бизнеси. SEO ми харесва най-вече заради резултатите. Страхотно удоволствие е да видиш как трафикът и продажбите растат благодарение на усилията на екипа ти.

One thought on “Google указания за уебсайт администратори

 1. Pingback: Google Пингвин – алгоритъм за справяне с линк спам « Google Наказания « SEO книга и съвети за оптимизиране на сайтове

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*