HTML5 и SEO

Как HTML5 помага за оптимизирането на сайт?

Ако имате сайт на Flash – прехвърлете го на HTML5

HTML5 и SEO
За някой сайтове, особено тези, които разчитат много на Flash, HTML5 е дар от бога. Ако сайтът ви има основно Flash, определено ще видите полза от това да го прехвърлите на HTML5. Ботовете на търсачките ще могат да обходят сайта ви и да индексират съдържанието ви. Цялото съдържание, което в момента е под формата на анимация, ще може да бъде прочетено от търсачките. Според теорията на SEO, само този аспект от HTML5 ще направи чудеса с възможността на сайта ви да привлича безплатен трафик.

HTML5 говорене и постове на тази тема

HTML5 е популярна тема и генерира интерес сам по себе си. Сайтове излизат с информация какви HTML5 апликации са пуснали, как имат нови версии на аудио и видео плейъри, игри за мобилни браузъри и т.н. Всеки ден излизат новини кой сайт е пуснат вече на HTML5 или има нови полезни инструменти, базирани на HTML5. Едното предимство е, че новите технологии са полезни за потребителите, а другото е, че новините генерират обратни линкове.

Сайтове богати на мултимедия

От гледна точка на потребителите, HTML5 има възможността да трансформира начина по който посетителите взаимодействат със сайта. Сайтове, които са богати на мултимедийно съдържание, ще извлекат най-голяма полза, особено по отношение на мобилните платформи.

iPhone и iPad няма да поддържат никога Flash, но няма проблем – сега имаме HTML5 и сега може да ембедваме аудио и видео без да се притесняваме от съвместимостта на браузера и възможностите на платформата.

Нови тагове в HTML5

Ето и кратък списък с новите тагове в HTML5, които са важни за SEO:

 • <article> определя независим блок от съдържание. Например пост в блог или нова статия могат да бъдат оградени с <article> таг.
 • <section> определя подсекция на блок от съдържание (например на <article>). Ако блог пост е разделен на няколко секции от подзаглавия, всяка подсекция може да е оградена със <section> тагове.
 • <header> тага има 2 цели: (1) да определи заглавната част на страницата и (2) да определи зеглавната част на блок от съдържание (напр. <article>). <header> таговете могат да съдържат навигация, лога/марки или заглавия на документи.
 • <hgroup> се използва да огради секция от заглавия (от <h1> до <h6>). Пример за използването му е статия, която има заглавие и подзаглавие в началото:
<hgroup>
   <h1>Основно заглавие</h1>
   <h2>Подзаглавие или анотация към статия</h2>
</hgroup>
 • <footer> тагът прилича на <header> тага. Може да определя <footer> на целия HTML документ или <footer> на статия. Може да съдържа навигация или мета информация за статия (напр. автор, дата и др.)
 • <nav> е създаден да огради навигацията на сайта. Може да се използва за основната навигация, в статии – за предишна или следваща статия или за страници.
 • <aside> е за съдържание, свързано с основната статията, но не е съвсем част от основния документ. С други думи може да се използва в страничната лента на сайта или в самата статии за специални интересни неща, като например „знаете ли, че..“
 • <video> е за видеа. Целта му е да осигури съвместимост на браузърите да показват видеа.

Ето още статии на английски по темата:

About Катя Иванова

Уча и практикувам SEO вече повече от 12 г. Благодарение на Google винаги има нови неща за научаване :) SEO е стратегия за онлайн бизнеса. SEO помага да се оценят възможностите и да се проучи потребителското поведение. Харесва ми, защото ми позволява да се запознавам с много различни хора и бизнеси. SEO ми харесва най-вече заради резултатите. Страхотно удоволствие е да видиш как трафикът и продажбите растат благодарение на усилията на екипа ти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*