Оптимизиране на сайтове за мобилни устройства

Оптимизацията на сайтове за мобилни устройства е трудна и скъпа задача. Проблемът идва основно от това, че трябва да се поддържа още един сайт, плюс евентуално и мобилна апликация.

Ето някой основни неща, към които да се съсредоточите, когато оптимизирате мобилната версия на сайта си:

 1. Използвайте статистиката си
  В Google Analytics (новата версия) отидете на Advanced segment дроп-даун менюто и изберете „Mobile traffic“. Проверявайте как вървят нещата един път месечно. Ще получите страхотна информация за това какво правят мобилните ви посетители.
 2. Мобилното търсене = локална информацияSEO за мобилни устройства
  Повечето мобилни търсения имат локален характер и реално търсенето е за адрес или телефон. Затова обърнете специално внимание контакт информацията на мобилния ви сайт да е добре отразена. Добра идея е да добавите Google maps профила си към сайта, защото там има както инструкции за упърване, така и телефони.
 3. Социални мрежи
  Facebook е най-търсената дума през мобилни устройства. Затова, ако мобилния трафик е важен за вас, обърнете внимание на социалните мрежи – LinkedIn, Twitter, Facebook, Google+. Това са местата, които мобилните потребители посещават най-често. Добавете и бутони за споделяне в социални мрежи, за да олесните посетителите си да share-ват информация за вас.
 4. Внимавайте за дублирано съдържание
  Не забравяйте да добавяте rel=canonical на мобилната версия на страницата си, сочещо към страницата от обикновения (не-мобилен) сайт. По този начин ще избегнете Google да ви обвини в използване на дублирано съдържание.

Интересно:

Ето и един интересен факт, който всеки може да интерпретира и приложи при SEO на мобилния си сайт както реши: Повечето хора използвали мобилните си телефони за браузене докато са в тоалетната :-). Един вид като заместител на списание.

Полезни статии:

About Катя Иванова

Уча и практикувам SEO вече повече от 12 г. Благодарение на Google винаги има нови неща за научаване :) SEO е стратегия за онлайн бизнеса. SEO помага да се оценят възможностите и да се проучи потребителското поведение. Харесва ми, защото ми позволява да се запознавам с много различни хора и бизнеси. SEO ми харесва най-вече заради резултатите. Страхотно удоволствие е да видиш как трафикът и продажбите растат благодарение на усилията на екипа ти.

One thought on “Оптимизиране на сайтове за мобилни устройства

 1. Pingback: Нови ранкинг фактори за Google « Оптимизация На Сайтове (Seo) « SEO книга и съвети за оптимизиране на сайтове

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*