SEO за ерата на мобилните устройства

Google наскоро обяви, че търсенията през мобилни устройства вече надвишават тези през десктоп компютри в световен мащаб. Какво означава това за бизнесът ви?

5 неща, които да проверите и подобрите на сайта си в мобилната ера:

  1. Пригоден ли е сайтът ви за разглеждане през мобилни устройства (mobile-friendly): използвайте тула на Гугъл Mobile friendly test tool за да проверите това. Ако сайтът ви не е приятен за разглеждане през телефони, Гугъл няма да го показва в резултатите на мобилните потребители, т.е. може да загубите голяма част от трафика си.
  2. Проверете каква част от трафика ви идва през мобилни устройства през Google Analytics > Audience > Mobile > Overview. Тук ще разберете дали е крайно време да инвестирате в mobile-friendly сайт (responsive design) или все още имате време да изчакате. Ще видите също и колко време стоят на сайта ви потребителите през десктоп устройства, спрямо тези през мобилни. Ако първите прекарват средно по 3 мин на сайта, а мобилните – по под минута, ще ви стане ясно, че мобилните потребители не харесват сайта, който виждат.
  3. Проверете скоростта на зареждане на сайта: използвайте тулчето на GTMetrix, за да проверите доколко бързо се зарежда сайта ви. Скоростта на зареждане е основен ранкинг фактор за Гугъл, тъй като търсачката иска потребителите й да са доволни, а сайт, който се бави, ядосва хората и те се връщат обратно на резултатите на търсенето за нов източник. Затова скоростта на зареждане е много важна. Гугъл обявиха нов проект за засилване скоростта на мобилните страници, защото скоростта на зареждане е още по-важна, когато търсим през мобилен телефон.
  4. Добавете [call] бутон на Адуордс рекламите си – с помощта на разширения за обаждания имате възможност да покажете на потребителите през мобилни телефони бутон, с натискането на който да ви се обадят директно, без да разглеждат сайта. Това ще увеличи конверсиите ви.
  5. Резултати на Гугъл картата – ако сте локален бизнес (адвокат, преводач, ресторант) вижте дали излизате в резултатите на картата на Гугъл – това е основен канал за трафик към сайта ви и е добре да се постараете да излизате по-напред и на тези резултати. Гугъл показва по 3 локални резултата в зависимост от позицията на човека и от търсенето му. Много хора търсят услуги „близо до мен“, т.е. ако ви намерят на картата може да ви се обадят директно.

Пишете ми или оставете коментар, ако имате въпроси.

About Катя Иванова

Уча и практикувам SEO вече повече от 12 г. Благодарение на Google винаги има нови неща за научаване :) SEO е стратегия за онлайн бизнеса. SEO помага да се оценят възможностите и да се проучи потребителското поведение. Харесва ми, защото ми позволява да се запознавам с много различни хора и бизнеси. SEO ми харесва най-вече заради резултатите. Страхотно удоволствие е да видиш как трафикът и продажбите растат благодарение на усилията на екипа ти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*