Pinterest – Новият Социален Маркетинг Канал

Pinterest [чете се „пин-терест“] е сравнително нов социален сайт, който постепенно започва да привлича все по-сериозен трафик (все още основно в САЩ). Името е съставено от „pin“ – игличка и „interest“ – интерес или в превод „да боднеш това, което те интересува“ :).
Pinterest - новия маркетинг канал

Как работи Pinterest?

Сайтът представлява огромно табло (по идея на корковите табла за оставяне на бележки), където потребителите забождат изображения, които намират в мрежата. Изображенията водят към сайта от който са взети, като по този начин Pinterest се превръща в мощен източник на трафик. Публикуваните изображенията могат да бъдат коментирани или забодени отново от всички потребители.

Pinterest използват няколко хитри похвати за популяризирането си – #1 – старите Google/Gmail техники за покани и изчакване с регистрацията, за да създадат допълнителен интерес в потребителите и #2 – записваш се с Facebook или Twitter акаунта си, като всякакви действия, които предприемаш на сайта им се отразяват в другите социални мрежи и се споделят с твоите контакти там.

Pinterest като маркетинг канал

Освен като място където всеки бодва по нещо интересно, Pinterest пробива и като сериозен канал за привличане на трафик към сайтове.

Как да използваме Pinterest?

За да имате ползва от Pinterest трябва да можете да покажете изображение. И тук се натъкваме на основното му ограничение – сайтове, които предлагат услуги или продукти, които не могат да бъдат изобразени, няма как да се възползват от сайта. Затова пък продукти, които разчитат на дизайн и имидж, могат много да спечелят. Примери за бизнеси, които привличат трафик от Pinterest са магазини за модни аксесоари, дрехи, обувки, услуги по вътрешен дизайн, туристически агенции. Имайте предвид, че основната аудитория на Pinterest за жени – там те споделят и обсъждат шопинг откритията си.

На какво да наблегнем в Pinterest:

  1. Качествената продуктова фотография е абсолютно задължителна за пробиване в Pinterest
  2. Освен качествени, изображенията ви трябва да са вдъхновяващи, за да привлекат интререса на хората
  3. Бъдете конкретни при озаглавяването на изображенията – вместо „Ботуши“ напишете „Високи кожени ботуши с токче“ – по-добре малко, но таргетиран трафик, отколкото никакъв 🙂
  4. Ако започнете сериозно да разчитате на Pinterest, направете лесно за хората да ви следват там и добавете Pinterest иконка на сайта си (подобно на Facebook и Google+ бутоните)
  5. Правете сравнения на няколко продукта вместо да говорите само за вашия продукт – това ще накара хората да коментират и ще привлече повече интерес.

Тук може да намерите интересни статии на английски, свързани с темата:

About Катя Иванова

Уча и практикувам SEO вече повече от 12 г. Благодарение на Google винаги има нови неща за научаване :) SEO е стратегия за онлайн бизнеса. SEO помага да се оценят възможностите и да се проучи потребителското поведение. Харесва ми, защото ми позволява да се запознавам с много различни хора и бизнеси. SEO ми харесва най-вече заради резултатите. Страхотно удоволствие е да видиш как трафикът и продажбите растат благодарение на усилията на екипа ти.

One thought on “Pinterest – Новият Социален Маркетинг Канал

  1. Pingback: Публикации на български език | Лилия Панова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*